banner-728-90
Oglas
menu
Barbara Trobentar: »Dober pedagog učencu preda potrebno znanje, srčni pa mu obenem pokloni še veselje do učenja in lastnega raziskovanja.«  Barbara Trobentar: »Dober pedagog učencu preda potrebno znanje, srčni pa mu obenem pokloni še veselje do učenja in lastnega raziskovanja.«

Barbara Trobentar: »Šolanje na domu ima veliko prednosti, še posebej pri izrazito čustvenih otrocih«


Štefka Sem, 7.2.2021 6:55:00

Barbara Trobentar z Ljubnega ob Savinji je učiteljica angleškega in nemškega jezika. Je ena redkih mam, ki v našem okolju šola otroka doma. Pri tem ne gre za šolanje na daljavo, uvedeno v času epidemije, temveč za šolanje na domu, kjer celoten proces izobraževanja prevzamejo starši. V Sloveniji je bilo lani nekaj več kot tristo na domu šolajočih se otrok.


 


Barbara je odraščala v Kamniku. Njene vezi z Zgornjo Savinjsko dolino so bile še pred selitvijo na Ljubno ob Savinji zelo tesne. Njena mama je Lučanka in precejšen del otroštva je preživela na kmetiji starih staršev. Luče so ji bile vedno pri srcu in nekaj časa je učila angleščino in nemščino na tamkajšnji šoli. Poučuje 25. leto.


 


Po rojstvu hčerke Katarine je opravila usposabljanje za zgodnje poučevanje angleščine po metodi Helen Doron in nekaj časa delala na centru Helen Doron v Ljubljani ter kot samostojna učiteljica. Med drugim je v zadnjih letih za krajše obdobje poučevala tudi na OŠ Ljubno ob Savinji in OŠ Rečica ob Savinji, kjer je nadomeščala odsotnost rednih učiteljic. Zdaj je že nekaj časa samostojna podjetnica, ki se posveča predvsem spletnemu poučevanju angleščine in nemščine.


 


- Šolanje otrok doma je v nekaterih državah dokaj običajno, v Sloveniji pa redkost. Zakaj ste se odločili, da hčerko poučujete sami in ali bosta tako nadaljevali še naprej?


Slovenski šolski sistem sam po sebi ni slab. Je pa tog in mu krepko manjka fleksibilnosti, ki bi mu omogočila biti v koraku s časom. Na tem področju skandinavske države daleč prednjačijo pred nami. Naš sistem se pretirano ukvarja z rezultati, ki jih želi doseči skorajda na silo, medtem pa se čisto premalo posveča posamezniku. Osredotoča se na doseganje na papirju zapisanih ciljev in posledično velikokrat sploh ne opazi določenih priložnosti za izboljšave. To ima lahko pri izrazito čustvenih otrocih izjemno negativen vpliv, kar je tudi razlog, da sem hčerko po treh letih obiskovanja šole začela šolati na domu. Presodila sem, da klasični način šolanja ni zanjo in obratno.


 


- Ste učiteljica angleščine in nemščine. Ste se zaradi tega lažje odločili, ker ste kot pedagog vajeni poučevanja?


Zame je poučevanje nekaj povsem naravnega, tako da mi s tega vidika ni bilo treba prav posebej tuhtati. Hči je že od malega vpeta v moje delo. Velikokrat je bila prisotna pri mojih urah ter mirno in tiho opazovala ali pa je medtem kaj brala ali risala. In tako se je mimogrede marsičesa naučila. Moti me, ko ljudje izobraževanje enačijo s šolo. Izobraževanje je neprimerno več kot le to, kar naj bi otrok prejel v sklopu šolanja. Dober pedagog učencu preda potrebno znanje, srčni pa mu obenem pokloni še veselje do učenja in lastnega raziskovanja.


 


- Kakšni so pogoji in postopki za šolanje doma?


Sam postopek je pravzaprav zelo preprost.


 


Nadaljevanje preberite v naslednji tiskani izdaji Savinjskih novic, ki bo izšla v petek, 12. februarja.


 


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.