banner-728-90
Oglas
menu
Klemen Petek iz Mozirja je decembra zasedel mesto predsednika Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. (Foto: osebni arhiv)  Klemen Petek iz Mozirja je decembra zasedel mesto predsednika Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. (Foto: osebni arhiv)

Klemen Petek: "Zadnja stopnička, na katero sem stopil, je izvolitev za predsednika ŠOU v Ljubljani"


Barbara Rozoničnik, 6.2.2021 6:32:00

Mozirjan Klemen Petek se je po delovanju v dijaški organizaciji, nato kot predsednik Kluba zgornjesavijskih študentov in vidni član v organih študentske organizacije zavihtel na vrh Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU). Študent četrtega letnika obramboslovja Fakultete za družbene vede (FDV) je tik pred novim letom prevzel mesto predsednika organizacije, začetek dvoletnega mandata pa je nastopil v precej zahtevnih in turbulentnih okoliščinah. Primež epidemije novega koronavirusa tudi študentom ne prizanaša in jih pušča v negotovosti glede študijskih obveznosti, prihodkov in še česa. V dani situaciji je skrb za njihove pravice še toliko bolj potrebna, prizadevanje pa neizprosnejše. Veliko prahu se je v zadnjem času dvigalo tudi okrog Radia Študent, ki mu je ŠOU v Ljubljani zaradi okrnjenih financ kot enemu svojih zavodov predlagala odpoved sofinanciranja za leto 2021.


 


- Kako ste zašli v študentsko politiko in kakšni so bili prvi stiki s ŠOU v Ljubljani?


Moja pot v ŠOU v Ljubljani se je začela leta 2016, ko sem že v prvem letniku prišel na resor za študijsko problematiko, kjer sem dve leti delal raziskavo na temo sprejemni izpiti za študij na Univerzi v Ljubljani. Po dveh letih delovanja na vsebini sem na FDV-ju kandidiral za poslanca v študentskem zboru, kjer sem bil izvoljen in vodil poslansko skupino s skupno 19 poslanci (vseh poslancev v študentskem zboru je 43). Po enem letu sem odstopil z mesta poslanca in kandidiral za vodjo resorja za komuniciranje in razvoj ter bil soglasno izvoljen, tudi s strani opozicije. Zadnja stopnička, na katero sem stopil, je izvolitev za predsednika ŠOU v Ljubljani.


 


- Nekaj več kot mesec dni je preteklo, odkar ste prevzeli funkcijo predsednika organizacije, ki zastopa interese približno 60.000 študentov največje slovenske univerze. Kakšni so začetki, skladni s pričakovanji?


Začetek mandata je težak iz več razlogov. Zagotovo je glavni razlog epidemija, zaradi katere je organizacija zgubila velik del koncesijskih dajatev (odstotek od študentskega dela, ki ga dobijo študentske organizacije). Leto, ki je pred nami, bo zagotovo polno izzivov in ovir, ki bodo brez dvoma povezane z vse prej kot preprostimi družbenimi in gospodarskimi razmerami.


 


Nadaljevanje preberite v naslednji tiskani izdaji Savinjskih novic, ki izide 12. februarja.


 


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.