banner-728-90
Oglas
menu
(Foto: BSH Mediapool)  (Foto: BSH Mediapool)

BSH Hišni aparati Nazarje je ogljično nevtralno podjetje


Nastasja Kotnik , 30.1.2021 20:41:00

V podjetju BSH Hišni aparati so med letoma 2016 in 2020 zmanjšali porabo energije za skoraj tretjino, od tega za 21 odstotkov električno energijo, toplotno energijo pa za več kot polovico. Največji projekt, ki je prispeval k zmanjšani porabi energije, so bile vrtine v vrednosti 1,2 milijona evrov, njegova implementacija pa je trajala skoraj deset let.


 


IZKORIŠČAJO ENERGIJO PODTALNICE


S tem projektom so praktično postali samooskrbni, kar se tiče rabe toplotne energije za ogrevanje prostorov. Istočasno s tem sistemom hladijo tako proizvodne kot pisarniške prostore. Sistem je sestavljen iz toplotnih črpalk voda-voda, kar pomeni, da za svoje delovanje izkoriščajo energijo podtalnice. Porabo energije so na ta način bistveno znižali, kljub temu da so oktobra 2018 zgradili novo skladišče, s čimer so povečali površine za razsvetljavo in ogrevanje.


 


ZA TEHNOLOŠKE NAMENE LE ŠE TRETJINA PORABLJENE VODE


Za skoraj tretjino so v obdobju od leta 2010 znižali tudi porabo vode. S prehodom na nov sistem hlajenja strojev z izrabo podtalne vode so zmanjšali porabo pitne vode v tehnološke namene. Tako za tehnološke namene porabijo le okrog tretjino porabljene vode, medtem ko preostali delež predstavlja poraba vode zaposlenih (pitje, umivanje, uporaba v sanitarijah ...). Z večjo ozaveščenostjo zaposlenih so, ne glede na rast števila zaposlenih, uspeli zmanjšati porabo vode za skoraj 10 odstotkov.


 


Nadaljevanje članka preberite v tiskani izdaji Savinjskih novic, ki bo izšla v petek, 5. februarja.


 


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.