savinjske novice
Oglas
menu
Foto: medicalxpress.com  Foto: medicalxpress.com

Policisti zaradi vrtoglave hitrosti obravnavali dva voznika, ob vrnitvi učencev v šole pozivajo k previdnosti


NK/PU Celje, 25.1.2021 10:59:00

Celjski policisti so na avtocesti obravnavali 20-letnega romunskega voznika osebnega vozila, ki je na avtocestnem viaduktu Slatina, pri omejitvi hitrosti 100 km/h, vozil 172 km/h. V takojšnjem postopku mu je sodnica izrekla 1.200 € globe in stransko sankcijo 9 kazenskih točk.


 


Na Bežigrajski cesti v Celju so nato obravnavali voznika, ki je pri dovoljeni hitrosti 50 km/h, vozil 111 km/h. 24-letnemu kršitelju so začasno odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. Zaradi kršitev določil Zakona o pravilih cestnega prometa so na Okrajno sodišče v Celju podali obdolžilni predlog. Za očitani prekršek je predpisana globa v višini 1.200 evrov in 18 kazenskih točk.


 


Neprilagojena hitrost je med glavnimi povzročitelji prometnih nesreč na slovenskih cestah, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti, bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1km/h bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4%. Znižanje povprečne hitrost za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila nesreč zaradi hitrosti za približno 2%.


 


Na to, da je počasneje res varneje kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri 50 km/h kar 85%, pri hitrosti 30/km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10%.


 


Še posebej v naslednjih dneh, ko se v šolske klopi vračajo najmlajši osnovnošolci, za katere je pričakovati, da bodo pri ponovnih snidenjih s sošolci in prijatelji razigrani in v prometu manj pozorni, policija poziva vse voznike, naj bodo pri vožnji še posebej previdni, strpni in odgovorni. Najmlajši pešci namreč veljajo za najbolj ranljive udeležence cestnega prometa.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.