savinjske novice
Oglas
menu
Foto: Pixabay  Foto: Pixabay

Kaj se pozimi dogaja s sobnimi rastlinami?


NK, 25.1.2021 11:30:00

Četudi je letošnji januar precej hladen, rastline zaznavajo podaljševanje svetlega dela dneva. Tiste, ki so na toplem, med njimi naše sobne rastline, se začnejo v tem obdobju pripravljati na ponovno rast. Centralno ogrevanje prostorov za večino posodovk ni primerno, saj zrak izredno izsuši.


 


POVIŠANJE ZRAČNE VLAGE ZA SREČNEJŠE SOBNE RASTLINE


Večina sobnih rastlin izvira iz vlažnih tropskih krajev, kjer je zračne vlage vedno dovolj. Izjema so tiste, ki prihajajo iz subtropskih, bolj suhih delov sveta. Zato je priporočljivo, da med rastline postavimo posode z vodo. Njeno izhlapevanje vsaj deloma navlaži zrak in s tem rastlinam zagotovimo nekoliko boljše razmere za rast. Večino rastlin je priporočljivo še dodatno vlažiti z razpršilkami, s katerimi pršimo vodo po zraku okrog rastline. Najbolje bo, da uporabimo mehko, destilirano vodo ali deževnico, saj je voda, ki priteče iz pip pretrda in lahko rastlinam škoduje. S tanko plastjo apnenca, ki prekrije liste rastlin, se lahko zamašijo pore na le-teh. Rastlin, ki imajo kosmate liste (nekatere vrste begonij, vijolice...), ne pršimo.


 


ZIMSKI MESECI SO PRESKOPI S SVETLOBO


Sobne rastline v zimskem času trpijo tudi zaradi pomanjkanja svetlobe. Pomagamo jim lahko tako, da jih premaknemo bližje k oknom, kadar to ni možno, pa si lahko omislimo tudi umetno osvetlitev, ki rastlinam pomaga preživeti temnejše zimske mesece. Ponudba na spletu je pestra, zato kar pogumno.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.