banner-728-90
Oglas
menu
Boštjan Napotnik – Napo: »Moja urednica pri Cankarjevi založbi me že priganja, naj v knjižno obliko spravim svojo koronsko kuharijo.« (Foto: MMC/Miloš Ojdanić)  Boštjan Napotnik – Napo: »Moja urednica pri Cankarjevi založbi me že priganja, naj v knjižno obliko spravim svojo koronsko kuharijo.« (Foto: MMC/Miloš Ojdanić)

Boštjan Napotnik – Napo: »Nič ne sme iti v nič je moto, ki sem ga posvojil v nazarski mamini kuhinji«


Marija Šukalo, 14.1.2021 9:46:00

Boštjan Napotnik – Napo je otroštvo preživel v Nazarjah. Nato ga je pot zanesla v Ljubljano, kjer je začel delati tudi na Radiu Študent. Javnost ga je spoznala tudi kot voditelja različnih prireditev, stand-up komedijanta, blogerja, ljubitelji kulinaričnih oddaj so ga lahko opazili v kuharskih oddajah Desetka. Je tudi priznan slovenski hiphop analitik. Danes je kreativni direktor v eni od oglaševalskih agencij. Kot rekreativni kuhar obiskuje gostilne in piše recenzije za Mladino. Izpod njegovih rok sta nastali že dve kuharski knjigi. Njegove kuharske mojstrovine je mogoče najti tudi na blogu Kruh in vino.


 


- Bi še kaj dodali k temu opisu? Ali to vse drži?


Ja, vse napisano je v nekem trenutku držalo. Kot gledališki improvizator zdaj nisem več ravno aktiven, tudi radijec sem bolj rekreativen – bolj za hec kot zares vsak četrti ponedeljek v mesecu vodim jutranji program na Radiu Študent, čeprav se mi vedno bolj bližajo leta, ko bom študent univerze za tretje življenjsko obdobje. No, se pa še vedno na zgornji spisek lahko kaj doda; zadnja leta velikokrat pripovedujem pravljice, ne le za otroke, pravzaprav še raje za odrasle. V bistvu se zgodbam dela kar malo krivica, da se jih namenja samo otrokom – zanimive so in iz njih lahko veliko dobrega potegnemo tudi odrasli.


 


- Ste pravi multipraktik. Kako vse te svoje dejavnosti umestite v 24 ur, torej v en dan?


Malo pomaga, da ne delam vsega naenkrat in ne vsega vsak dan. Pa seveda tudi to, da je vsem stvarem, ki jih počnem, skupno to, da posamične aktivnosti niso zelo obsežne in jih lahko potem znotraj dneva ali tedna zlagam kot tetris in upam, da se bodo čim bolje sestavile skupaj. In da ne bom česa pomembnega pozabil.


 


napo2


Vsak četrti ponedeljek v mesecu vodi jutranji program na Radiu Študent. Na sliki s sinom in hčerjo. (Foto: osebni arhiv)


 


- Kaj vam pomeni hrana? Je to tudi možnost druženja? Nekje sem prebrala, da o hrani razmišljate večplastno. Zakaj?


Ker je hrana večplastna. Že res, da jo lahko jemljemo zelo osnovno – kot gorivo za življenje. Ampak hrana je seveda veliko več – na nek način nas določa, kdo smo in kam spadamo. Spomini na otroštvo so skoraj vedno povezani s hrano, z jedmi, ki smo jih jedli kot otroci: vse, ki smo odraščali v Zgornji Savinjski dolini, ne povezuje samo naglas, ampak tudi, da vemo, kako lepo diši sveže prerezan savinjski želodec in kako super kombinacija so smetanove murke in zabeljen fižol. Hrana pa je tudi socialno lepilo: sveži zaljubljenci svoje partnerje peljejo na večerjo, poslovneži navezujejo stike na službenih kosilih, prijatelje povabimo k sebi na večerjo ali piknik, vsa praznovanja so povezana s hrano, celo od pokojnikov se poslovimo na skupnem obroku, sedmini.


 


napo3 


Boštjan Napotnik – Napo je improvizator, radijec, ljubiteljski kuhar, kulinarični recenzent, pisec, oglaševalski ustvarjalec … (Foto: osebni arhiv)


 


- Ste avtor kuharskih uspešnic Kuhinja za prave moške in Orodjarna. Lahko pričakujemo kaj novega?


Ja, počasi bo res treba narediti kaj novega – obe knjigi sta namreč trenutno razprodani. Moja urednica pri Cankarjevi založbi me že priganja, naj v knjižno obliko spravim svojo koronsko kuharijo, ki jo sicer kar pridno beležim na instagramu, po glavi se mi suče še nekaj drugih konceptov, ampak očitno še niso dovolj dozoreli, da bi že čutil potrebo, da jih prelijem na papir. Sem pa tak tip pisca, da potrebujem priganjanje, priganjanje in še malo več priganjanja.


 


- Ste mojster improvizacije, jo uporabljate tudi v kuhinji?


Tudi, ampak z leti, predvsem pa z družino, je prišla tudi zavest, da je treba stvari v kuhinji tudi načrtovati – če veš, kaj približno boš kuhal ali jedel danes, jutri in pojutrišnjem, lahko bolj racionalno nakupuješ hrano, porabiš manj časa, predvsem pa vzpostaviš nek red, ki je za uravnoteženo prehrano zelo pomemben. Seveda pa zmožnost improvizacije zelo prav pride, kadar je treba kaj na hitro sčarati. Ni pa to nekaj, česar se ne bi dalo naučiti – več kot nekdo kuha, lažje je potem biti tudi hitri kuharski čarovnik.


 


Nadaljevanje preberite v tiskani izdaji Savinjskih novic, ki bo izšla jutri, 15. januarja.


 


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.