banner-728-90
Oglas
menu
Foto: Freepik  Foto: Freepik

Čas za namenitev dela dohodnine za donacije še vse do 31. maja


RM, 14.1.2021 9:20:00

Številne nevladne organizacije in zamudniki med davčnimi zavezanci so zagotovo veseli ukrepa, ki ga je določil sedmi protikoronski zakon glede povečanja odmerjene dohodnine za financiranje upravičencev do donacij in hkrati podaljšanega časa za možnost nakazila.


 


NOVOST V UPORABI ŽE ZA ODMERNO LETO 2020


Nevladne organizacije bodo po novem upravičene do donacij v višini 1 odstotka odmerjene dohodnine, ne več 0,5 odstotka. Ukrep bo veljal trajno. Novost je v uporabi že za odmerno leto 2020, kar pomeni, da se bo v letu 2021 vsem prejemnikom tovrstnih donacij znesek avtomatično podvojil, zato zavezancem ni potrebno oddati nove zahteve za namenitev. Zahteve za določitev zneska donacij iz dohodnine za leto 2020 je treba poslati do 31. maja 2021, kar je tudi novost. Podporniki za donacijo dela dohodnine za leto 2020, ki pred novim letom niso sprejeli odločitve, se tako lahko odločijo še do zadnjega dne v maju 2021. Posledično se spreminja tudi rok za nakazilo donacij nevladnim organizacijam. FURS bo zbrane zneske donacij nakazal nevladni organizaciji do 30. septembra oziroma do 31. januarja v letu, ki sledi odmernemu letu za dohodnino.


 


DONACIJA ZA NAJVEČ DESET ORGANIZACIJ


Do sedaj so lahko podporniki donacijo namenili le petim organizacijam, po novem lahko določijo do največ 10 organizacij, pri čemer morajo vsaki nameniti najmanj 0,1 odstotka dohodnine. Na portalu eDavki je na voljo tudi nov obrazec za namenitev dela dohodnine.


 


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.