savinjske novice
Oglas
menu
Foto: Pexels  Foto: Pexels

Praznični čas je pred vrati … in z njim tudi pokanje


Ana Žagar, dr. vet. med., 26.12.2020 8:21:00

V decembrskih dneh pogosto odmevajo poki petard, raket in ognjemetov. Gre za pereč problem tako v mestnem kot podeželskem okolju. Poleg tega, da so pirotehnična sredstva lahko tudi življenjsko nevarna za ljudi, lahko povzročajo hude telesne poškodbe, so nevarnost za okolico in lahko vzrok požara, glasni poki predstavljajo nepotreben stres za divje in domače živali. Za divje živali pomenijo dodaten strah in porabo energije, ki jo v zimskem času že tako težje najdejo. Prav tako lahko vplivajo na počutje in proizvodnost gospodarskih živali – molznice dajo manj mleka, kokoši manj jajc. Pokanje povzroča strah, nemir in spremenjeno obnašanje prav vseh hišnih ljubljenčkov – od okrasnih ptic, glodavcev, kuncev in plazilcev do psov in mačk.


 


Številne organizacije vsako leto ozaveščajo ljudi o škodljivih posledicah pokanja. Tako se stanje vsako leto izboljšuje, vendar še ni idealno. Največkrat opazimo težave pri psih, zato smo zbrali nekaj napotkov, ki lahko prav pridejo predvsem lastnikom psov.


 


KAKO PREPOZNAMO STRAH PRED POKANJEM?


Največkrat se na veterinarja obračajo lastniki psov, ki pri svojemu ljubljenčku opazijo sopenje, lajanje, cviljenje, nemir, tresenje in živčno, neobičajno obnašanje. Pri tem ni odveč previdnost, saj lahko prestrašen pes ugrizne celo lastnika. Takšnega psa ne puščajte samega z otroki.


 


KAJ LAHKO STORIMO SAMI?


Najbolje je, da s psom redno treniramo za podobne situacije. Gre za vseživljenjski trening, ki se ga je potrebno lotiti sistematično in dosledno. Obrnete se lahko na kinološka društva in podjetja, ki se ukvarjajo z vzgojo psov. Psi naj bodo vedno na povodcu (preverite, da je varen, in namestite značko z vašo telefonsko številko), sprehajajte se ob urah, ko je manj možnosti za težave, daljši sprehodi naj bodo zjutraj, čez dan in zvečer pa čim krajši. Pse poskusite zamotiti – z igro ali učenjem novih trikov. Prostor, kamor se pes najraje skrije, zagradite s treh strani in vanj položite odejo. Ta prostor zatemnite, uporabite pa lahko tudi električni razpršilec s feromoni, ki pomirjajo. Pse, ki živijo zunaj, prestavite v zaprt prostor, kjer se bodo počutili bolj varne – denimo v drvarnico, garažo ali klet. Mačke imejte ves čas v stanovanju in bodite pozorni na odprta okna in vrata. Poskusite biti čim več z njimi.


 


DODAJANJE PREHRANSKIH DODATKOV S POMIRJEVALNIMI UČINKI


Če ima pes še vedno težave, mu lahko pomagate z dodajanjem nekaterih prehranskih dodatkov, ki imajo pomirjevalne učinke. Večinoma gre za dodatke, ki vsebujejo določene aminokisline, mikroelemente in izvlečke rastlin s pomirjevalnim delovanjem. V zadnjem času so se kot blago pomirjevalo, ki ima tudi številne druge blagodejne učinke, pojavile kapljice s kanabidiolom CBD. Najbolje je, da psu takšne dodatke začnete dajati vsaj en teden pred stresnim dogodkom, kar v prazničnem času pomeni nekajtedensko uporabo. Vsi našteti prehranski dodatki so v kombinaciji z zgornjimi nasveti lahko zelo učinkoviti. Dober način za blaženje strahu so tudi razpršilci, ki v okolico sproščajo pomirjujoče feromone. Lahko uporabite takšne, ki jih vklopite v vtičnico in fermone neprestano sproščajo v okolico. Obstajajo pa tudi v obliki pršila, ki ga nanesete tja, kjer se žival največ zadržuje.


 


POMIRJEVALA Z ZDRAVILNO UČINKOVINO


V najtežjih primerih, ko nič drugega ne pomaga in vaš pes še vedno izraža hude znake strahu pred pokanjem, lahko poskusite s pomirjevali z zdravilno učinkovino. Večinoma gre za pripravke v obliki gela, ki delujejo nekaj ur in jih dajete samo občasno. Posebno pomembno je, da se pred nakupom in njihovo uporabo temeljito posvetujete z veterinarjem. Tovrstne učinkovine se lahko uporabijo izključno pri zdravih psih. Niso primerne za uporabo pri psih, ki imajo kakršnekoli težave s srcem, ledvicami, jetri ali druge težje bolezni. Z malo pomoči so tako lahko prazniki veseli tudi za pse, ki bi se sicer glasnemu praznovanju raje izognili.


 
 


Nova ureditev, ki jo je za obdobje med božičnimi in novoletnimi prazniki sprejela Vlada Republike Slovenije, zapoveduje tudi prepoved prodaje in uporabe pirotehnike ter prirejanja ognjemetov. Kaj bo to pomenilo v praksi, pa bomo še videli.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.