banner-728-90
Oglas
menu
Stare sorte jabolk Jernej Mazej ročno zreže, posuši na krušni peči in jih zapakira. (Foto: osebni arhiv)  Stare sorte jabolk Jernej Mazej ročno zreže, posuši na krušni peči in jih zapakira. (Foto: osebni arhiv)

Jernej Mazej pripravlja čips iz starih sort jabolk


Marija Šukalo, 25.12.2020 9:56:00

Letošnje poletje je zaznamovalo veliko dežja, konec julija pa še hudo neurje, ki je marsikje po dolini vzelo del pridelka. Med tistimi, ki mu je narava ponagajala, je tudi Jernej Mazej z Gneča, ki se ukvarja z pridelavo zelenjave, predvsem z veliko vrst paradižnika.


 


NOVA POSLOVNA PRILOŽNOST – NASVETI NA SPLETNI STRANI


Kot je povedal, se ni vdal v usodo, temveč je začel iskati nove poslovne priložnosti. Tako je na pobudo prijateljev začel s pripravo spletne strani Mozaik vrtnarjenja, kjer je mogoče najti veliko nasvetov o vzgoji in negi različne zelenjave in okrasnih rastlin. Jesen pa mu je ponudila še eno priložnost. Na njegovi domačiji so namreč jablane zelo dobro obrodile in je prišel na idejo, da bi jih predelal in posušil.


 


JABOLČNI ČIPS SUŠEN NA KRUŠNI PEČI


»Prva misel je bila, da naredim čips, ampak ne klasičnega, temveč sušenega na domači krušni peči. Zakaj ne bi izkoristil tega, kar imam v hiši? Pred tem sem oddal vlogo za registracijo dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Vzporedno sem se povezal z oblikovalko Leo Marinič iz Ljubljane, ki mi je oblikovala nalepko za moj produkt,« je o poslovni ideji spregovoril »kralj paradižnika, kot ga kličejo prijatelji in znanci.


 


POBRAL SKORAJ TONO JABOLK, KI JIH ROČNO REŽE


Na domačiji je tako pobral več kot sedemsto kilogramov jabolk, sadje so mu ponudili tudi sosedje. Rezultat ročnega pobiranja je bil skoraj tona jabolk, prava zakladnica starih sort, ki rastejo na Gneču. Te sedaj Mazej ročno riba, jih enakomerno razporedi po krušni peči in jih v nekaj dneh posuši. Ker »dober glas seže v deveto vas«, kot je dejal, so njegov jabolčni čips poskusili že številni ljubitelji tovrstnega prigrizka po vsej Sloveniji.


 


 


Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.