banner-728-90
Oglas
menu
Hribovsko naselje Šmihel nad Mozirjem je vpisano v državni Register kulturne dediščine kot spomenik lokalnega pomena. (Foto: Roman Mežnar)  Hribovsko naselje Šmihel nad Mozirjem je vpisano v državni Register kulturne dediščine kot spomenik lokalnega pomena. (Foto: Roman Mežnar)

Šmihelski svet, spomenik lokalnega pomena


Tatiana Golob, 20.12.2020 8:20:00

Na jugovzhodnem pobočju Golt se nahaja vasica Šmihel nad Mozirjem, ki jo večinoma sestavljajo samotne kmetije, v njej pa je ohranjena številna stavbna dediščina različnih zvrsti. Zgornjesavinjčani vasico večinoma poznamo, veliko med nami pa jih ne ve, da je hribovsko naselje Šmihel vpisano v državni Register kulturne dediščine kot spomenik lokalnega pomena.


 


PRAVI SKRITI ZAKLAD


Popotnik, ki si vzame urico ali dve in se sprehodi po vasi ter občuduje tudi okoliške naravne danosti, hitro ugotovi, da je našel pravi skriti zaklad, tako kar se tiče slovenske kulturne dediščine kot naravnih lepot, v katere je uvrščen Šmihel. »Kot v naročju planinskega masiva Golte leži ta moj šmihelski svet.« S tem stavkom začne Lovro Goličnik, pisec dragocene knjige Moj šmihelski svet, opisovati svoj domači kraj. V knjigi, ki je bralcu vir številnih zanimivih podatkov o zgodovini vasi in njenih prebivalcev, tudi navede, da so se tu »ustalili močni in čvrsti ljudje, katerih ni bilo strah trdega dela, ki ga je zahtevala skopa zemlja …«


 


SREDI VASI CERKVICA STOJI


V Registru kulturne dediščine (RKD) so zavedene številne šmihelske stavbe, ki so prepoznane kot pomemben del lokalne kulturne dediščine na območju Mozirja. Sredi vasi stoji župnijska cerkev sv. Mihaela, katere izgradnja sega v prvo polovico 17. stoletja. Temeljni kamen je leta 1602 položil škof Tomaž Hren, sama gradnja pa je potekala počasi in cerkev je bila posvečena šele 29 let (1631) po začetku gradnje. Notranjost cerkve je leta 1903 poslikal slovenski slikar Ivan Fantoni. Poleg cerkve stoji župnišče. Pritlična, zidana stavba je nastala leta 1854. Posebnost stavbe so arkade v pritličnem in kletnem delu. K cerkvi spada tudi župnijski kozolec, zgrajen leta 1885, kot dokazuje letnica na prečnem tramu kozolca. Toplar ima dva para oken in stoji na lesenih podstavkih – imenovanih babe. Streha je krita s skodlami.


 


smihel_7-foto-roman-meznar


Pomemben del stavbne dediščine Šmihela je tudi cerkev sv. Mihaela (1631) skupaj z župniščem in župnijskim kozolcem. (Foto: Roman Mežnar)


 


STARE KAŠČE BOGATIJO DEDIŠČINO ŠMIHELA


V Šmihelu je nekaj domačij, ki so za slovensko kulturno dediščino zanimive zaradi svojih kašč. Kar šest šmihelskih kašč je mogoče najti na spletnem pregledovalniku RKD. V registru so zabeležene kašča pr' Jesevnik, kašča pr' Napotnik, kašča na domačiji Podforštnik, kašča pr' Hribrški, kašča na domačiji Naraločnik in kašča na domačiji s hišno številko 27. Vse datirajo v 19. stoletje, nekatere v prvo, druge v drugo polovico. Zanje je značilen lesen gank, ki poteka vzdolž fasade. Kašče na domačijah pr' Jesevnik, pr' Napotnik in na številki 27 imajo strehe krite s skodlami, kašča pr' Hribrški je krita z bobrovcem, ostale pa z opečnim zareznikom in opečno kritino.


 


Nadaljevanje preberite v tiskani izdaji Savinjskih novic, ki izide v četrtek, 24. decembra.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.