savinjske novice
Oglas
menu
Razdalja med dvema puščicama prikazuje pravilno razdaljo med dvema avtomobiloma, ki vozita s hitrostjo 130 km/h. (Foto: DARS)  Razdalja med dvema puščicama prikazuje pravilno razdaljo med dvema avtomobiloma, ki vozita s hitrostjo 130 km/h. (Foto: DARS)

Policisti s poostrenim nadzorom prometa, poudarek na vožnji s prekratko varnostno razdaljo


NK / PU Celje, 15.12.2020 8:42:00

 


Policisti bodo v sredo, 16. decembra med 9. in 14. uro, na avtocesti med Šempetrom in Lopato, izvajali poostren nadzor s poudarkom na vožnji s prekratko varnostno razdaljo. Posebej pozorni bodo tudi na spoštovanje predpisov za vožnjo pozimi in v zimskih voznih razmerah.


 


POLICISTI BODO PREKRŠKE UGOTAVLJALI S POMOČJO LASERSKEGA MERILNIKA TRUECAM


Poostren nadzor bo potekal tako, da bosta policista, usposobljena za delo z laserskim merilnikom TrueCam z nadvoza nad avtocesto A1 ugotavljala prekrške vožnje na prekratki varnostni razdalji ter sporočala kršitve policistom, ki bodo med vožnjo s službenimi vozili policije na avtocestnem počivališču Lopata, kršitelje zaustavljali in ukrepali.


 


LASERSKI MERILNIK OMOGOČIL DOKAZOVANJE PREKRŠKOV


Ugotavljanje kršitev vožnje s prekratko varnostno razdaljo je bilo z vidika dokazovanja prekrška do nabave laserskega merilnika hitrosti TrueCam skoraj nemogoče. TrueCam je naprava, odobrena in homologirana za merjenje razdalje med vozili.


 


PREKRATKA VARNOSTNA RAZDALJA RAZLOG ZA 11% VSEH PROMETNIH NESREČ NA AVTOCESTI


Prekratka varnostna razdalja med vožnjo v cestnem prometu je tudi na Celjskem pogost vzrok prometnih nesreč. Letos se je na našem območju, zaradi vožnje s prekratko varnostno razdaljo, na avtocesti zgodilo 241 prometnih nesreč, kar je dobrih 11% vseh prometnih nesreč obravnavanih na avtocesti.


 


VOZNIKOM SO LAHKO V POMOČ TUDI TALNE OZNAKE


Na določenih avtocestnih odsekih so narisane cestne označbe, puščice, ki opominjajo na primerno varnostno razdaljo. Razmik med puščicama vozniku sporoča, kakšna mora biti trenutna varnostna razdalja pri hitrosti 130 km/h. Ko vozilo doseže prvo puščico, mora biti vozilo pred njim že pri naslednji puščici. Razdalja med dvema puščicama torej prikazuje pravilno razdaljo med dvema avtomobiloma, ki vozita toliko, kot je največ dovoljeno.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.