savinjske novice
Oglas
menu
Predlagane teritorialne členitve Slovenije na 10 pokrajin s posebnim statusom Mestne občine Ljubljana in Mestne občine Maribor (Foto: Pokrajine.si)  Predlagane teritorialne členitve Slovenije na 10 pokrajin s posebnim statusom Mestne občine Ljubljana in Mestne občine Maribor (Foto: Pokrajine.si)

Obeta se deset pokrajin, Zgornjesavinjčani naj bi bili del Koroško-šaleške


Tatiana Golob


Delitev Slovenije na pokrajine je že leta predmet političnih in strokovnih razprav. Sedaj je začel teči rok javne obravnave, ki je potrebna, preden bodo osnutek pokrajinske zakonodaje obravnavali v državnem zboru. Znotraj skupine potrjeni osnutek občine deli na deset pokrajin, sedem zgornjesavinjskih pa v primeru potrditve čakajo precejšnje spremembe. Zgodovinsko je namreč naša dolina močno vezana na Celje, pa tudi cestne povezave do Celja bodo še vsaj nekaj let veliko boljše kot do Slovenj Gradca. Tam je namreč predviden sedež predlagane Koroško-šaleške pokrajine, kamor bi spadalo tudi naših sedem občin.


 


OBČINE SE MORAJO OPREDELITI DO 1. MARCA


Osnutki pokrajinske zakonodaje so v javni razpravi do 1. marca 2021, v tem času se morajo občinski sveti slovenskih občin opredeliti do podanega predloga. Ko bo zbiranje mnenj, predlogov, pripomb in pobud končano, bo pokrajinsko zakonodajo državni svet predložil v sprejem državnemu zboru. Pobuda za pripravo predlogov pokrajinske zakonodaje je prišla lansko leto s strani predsednika RS Boruta Pahorja, predsednika državnega sveta Alojza Kovšce, predsednika Skupnosti občin Slovenije Aleksandra Jevška, predsednika Združenja občin Slovenije Roberta Smrdelja in predsednika Združenja mestnih občin Slovenije Gregorja Macedonija. Pripravo zakonodaje je prevzela strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika in v tem času pripravila tri osnutke zakonov: Zakona o ustanovitvi pokrajin, Zakona o pokrajinah in Zakona o financiranju pokrajin.


 predlogi-simbolov-12-pokrajin-foto-pokrajine-si


Predlogi grbov in zastav bodočih slovenskih pokrajin (avtor: Aleksander Hribovšek, Grboslovje.si)


 


PO OSNUTKU BOMO IMELI DESET POKRAJIN


Znotraj skupine potrjeni osnutek pokrajinske zakonodaje občine deli na deset pokrajin; na Koroško-šaleško, kamor naj bi bile uvrščene tudi vse zgornjesavinjske občine (skupaj 22 občin) in nadalje na Savinjsko (21 občin), Štajersko (40 občin), Dolenjsko-belokranjsko (15 občin), Gorenjsko (18 občin), Goriško (13 občin), Osrednjeslovensko (33 občin), Pomursko (27 občin), Primorsko- -notranjsko (11 občin), Zasavsko- -posavsko (10 občin) ter na Ljubljano in Maribor kot pokrajini s posebnim statusom. Znani so tudi predlogi grbov in zastav desetih pokrajin. Prenos nalog na pokrajine bi potekal postopno do leta 2030, začetek delovanja pokrajin pa je predviden 1. januarja 2023.


 


Nadaljevanje preberite v tiskani izdaji Savinjskih novic, ki je izšla 11. decembra.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.