banner-728-90
Oglas
menu
Na kmetiji Trenkl Bider so zatočišče in pomoč ponudili dvema majhnima ježkoma. (Foto: osebni arhiv)  Na kmetiji Trenkl Bider so zatočišče in pomoč ponudili dvema majhnima ježkoma. (Foto: osebni arhiv)

Poginula mama ježevka na kmetiji Trenkl Bider v Nazarjah za seboj pustila dva mladička


NK, 21.11.2020 7:37:00

Na kmetiji Trenkl Bider v Nazarjah so z letošnjo jesenjo bogatejši na kar dva nova člana, pri njih sta si stalno prebivališče namreč uredila ježka.


 


POGINULA MAMA JEŽEVKA PRI BIDROVIH PUSTILA DVA MLADIČKA


Na kmetiji so na začetku jeseni opazili ježevko, za katero so kmalu ugotovili, da je bolna. Ponudili so ji hrano in vodo, za kar pa ni kazala nobenega zanimanja. Kaj kmalu so jo našli mrtvo, v njenem naročju pa se je skrival njen mladič. Bidrovi so ga, premraženega, hitro odnesli v hlev, kjer imajo svoje domovanje njihove koze. Poimenovali so ga Rjavko. K poginuli ježevki so zatem nastavili hrano in že čez slabo uro je tja prišla še Rjavkova sestrica, ki se je je prijelo ime Sivka.


 


V VELIKO POMOČ STRAN JEŽ - NAŠ VRTNI PRIJATELJ


Naslednji dan ju je Urška Bider odpeljala v Mozirje na veterinarsko postajo na pregled. Največ koristnih informacij in nasvetov pa je, kot pravi, dobila od gospe, ki ureja stran Jež - naš vrtni prijatelj na Facebooku. "Od začetka sta jedla hrano za mlade muce in glukozo po kapljicah, kasneje pa tudi mesne priboljške za mačje mladiče, brikete za ježke, nabiramo jima črve ter mrčes. Ob tem je potrebno poudariti, da ježki nikakor ne smejo piti mleka, ker jim povzroči prebavne težave, drisko in v najhujšem primeru tudi smrt - ježki so namreč laktozno intolerantni" je povedala Urška.


 


NAMESTILI SO JIMA GRELNO LUČKO


Ker sta bila ježka še zelo majhna, sta nujno potrebovala tudi vir toplote, saj je zanje v zgodnjem obdobju toplota prav tako pomembna kot hrana. Če so premraženi, ne morejo jesti. Zato so jima v njuno domovanje namestili grelno lučko, ki se drugače uporablja tudi za plazilce.


 Posted by Kmetija Trenkl Bider on Thursday, November 19, 2020

 


ZDAJ ŽIVITA V ROVU, KI GA JE NAREDILA NJUNA MAMA


Ko sta se ježka dobro poredila, je prišel čas, da ju vrnejo v njuno naravno okolje. Dali su jo v listnico, kjer so ju našli. Takoj sta smuknila v rov, ki ga je naredila njuna mama. Zdaj ju redno opazujejo in jima, ko se prikažeta, ponudijo priboljške. Nanju pazita tudi hišni muci, s katerima sta stkala prijateljsko vez.


 


KO SO JEŽKI JEZNI PIHAJO KOT MAČKE


"Ježki so po navadi polni bolh in to je normalno. Te bolhe so njihove "lastne" in ne gredo na druge živali (na primer na mačke ali pse). So pa tudi odlični gostitelji za klope. Našim dvem smo jih morali izpuliti že kar nekaj," je še povedala Urška in dodala še eno zanimivost. "Zanimivo je, da ježki, ko so jezni, pihajo tako kot muce. Naša se vedno prerivata in pihata ob skodelici s hrano."


 Posted by Kmetija Trenkl Bider on Thursday, November 19, 2020

 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.