banner-728-90
Oglas
menu
Tanja Povhe: »V prvi vrsti ima najpomembnejši vpliv na otroka njegova družina.« (Foto: osebni arhiv)  Tanja Povhe: »V prvi vrsti ima najpomembnejši vpliv na otroka njegova družina.« (Foto: osebni arhiv)

Psihologinja Tanja Povhe: »Pomembno je, da smo kljub neprijetnim čustvom pozitivno naravnani«


Štefka Sem, 20.11.2020 8:31:00

Tanja Povhe je univerzitetna diplomirana psihologinja, zaposlena je v Zgornjesavinjskem zdravstvenem domu Nazarje v dispanzerju za mentalno zdravje otrok in mladostnikov, kjer izvaja preventivne programe za odrasle za pomoč pri spoprijemanju s stresom, tesnobo in depresijo. Ljubiteljsko se ukvarja s pisanjem poezije, hkrati pa z zanimanjem raziskuje skrite kotičke in vsebine ljudi, s katerimi se srečuje na poklicni poti. Pri delu z ljudmi išče mnogotere načine, kako se jim približati, jih razumeti in spodbuditi njihovo lastno aktivnost k boljšemu in lepšemu vsakdanu.


 


- Od kod ste in od kdaj ste v službi v Zgornjesavinjskem zdravstvenem domu Nazarje?


Prihajam iz majhne vasice iz okolice Krškega, v Nazarjah pa sem zaposlena od aprila 2019.


 


- Tako psihologi kot psihiatri se ukvarjate z »dušo« človeka. Kakšno je pravzaprav delo psihologa, kdaj ga ljudje potrebujemo?


Vsak od nas kdaj v življenju naleti na drobne, kot tudi malo večje težave, pa naj si bo to na službenem, partnerskem, družinskem ali katerem koli drugem področju. Od posameznika in seveda tudi od podpore bližnjih in okolice je odvisno, koliko notranje moči, motivacije, volje premore za razreševanje lastnih stisk. Včasih se ti »bazeni« energije izpraznijo, takrat pa je res zaželeno, da se obrnemo na pomoč k strokovnjakom. Določene življenjske situacije in izkušnje nas lahko zapeljejo na poti depresije, tesnobe, ki sta dandanes zelo pogosti duševni tegobi. Hkrati nas lahko doletijo nenadne travmatske izkušnje, kot so prometna nesreča, izguba drage osebe, izguba službe, razne zlorabe. Ko glavnino časa doživljamo zelo intenzivna in dolgotrajna negativna čustva, ki porušijo naše vsakodnevno funkcioniranje, je to vsekakor klic po strokovni pomoči. Naloga psihologov je, da ljudi poslušamo, jim nudimo razumevanje, jih usmerjamo, da sami dobijo uvide in poiščejo rešitve, ki so najbolj ugodni, osrečujoči za njihovo življenje.


 


- Večina vašega dela je dela z otroki, kakšne preglede opravljate?


V okviru dispanzerja za mentalno zdravje otrok in mladostnikov, znotraj katerega deluje tudi logoped, izvajam sistematične psihološke preglede, namenjene vsem otrokom v starosti treh let. To je preventivni presejalni postopek, ki omogoča relativno zgodnje odkrivanje otrok, ogroženih na različnih področjih razvoja, hkrati pa je tudi priložnost za starše, da se pogovorijo o kakršnikoli skrbeh v zvezi z otrokom. Nekatere otroke se nato spremlja še naprej, se jih napoti na posvet k logopedu ali po potrebi h kakšnemu drugemu strokovnjaku. Vse z namenom, da se spodbuja oziroma krepi šibkejša področja, saj lahko v tem zgodnjem predšolskem obdobju naredimo ogromno, zlasti zaradi intenzivnega razvoja možganov v teh letih.


 


- Ali so vaši pacienti tudi otroci s kakšnimi težavami ali le ob rednih pregledih?


Pomoč v dispanzerju poiščejo tudi starši otrok in mladostnikov z najrazličnejšimi težavami, (vse od učnih težav, čustvenih težav – tesnoba, strahovi, ločitvene stiske, psihosomatike – nepojasnjeni glavoboli, bolečine v trebuhu, slabosti, vedenjskih težav v šoli, do medvrstniškega nasilja). Nudimo jim diagnostiko in psihološko svetovanje. V primeru resnejše psihopatologije pa so napoteni v obravnavo h kliničnemu psihologu ali pedopsihiatru. V obravnavo so vključeni tudi starši otrok, saj ti igrajo zelo pomembno vlogo v njihovem življenju, so njihovi največji učitelji, od katerih posnemajo različna vedenja, stile komunikacije, načine, kako se spoprijemati s stresom idr. Največja vloga staršev je, da skrbijo za svoje lastno počutje, se učijo na konstruktiven način spoprijemati z lastnimi tegobami, kajti za otroka ni lepšega, kot da imajo ob sebi zadovoljnega, uravnovešenega in pozitivno usmerjenega starša. Saj poznate star pregovor, da jabolko ne pade daleč od drevesa.


 


Nadaljevanje pogovora preberite v tiskani izdaji Savinjskih novic, ki izide danes.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.