banner-728-90
Oglas
menu
Kaki, slastni sadež, imenovan tudi zlato jabolko.  Kaki, slastni sadež, imenovan tudi zlato jabolko.

Pozno obiranje eksotičnih sadežev v Zgornji Savinjski dolini


Tekst in foto: Jože Miklavc, 19.11.2020 7:00:00

Letošnja dobra sezona v sadjarstvu se je izkazala tudi v Zgornji Savinjski dolini. Gre predvsem za jabolka, hruške in grozdje. Nič več pa nam ni tuje eksotično sadje, ki se z desetletji otoplitve in prenosom južne kulture relativno hitro širi tudi v osrednji del ter na severno zahodno območje naše dežele. Številni vrtičkarji in mali sadjarji gojijo fige, asimino, kivi, kaki idr.


 


POPESTRITEV IN KULINARIČNA POŽIVITEV


Spodbujanje prodaje in gojenja teh sadežev se ne ozira na tveganje, ki spremlja toplotno valovanje in vremenske prilike. Omenjeni sadeži so popestritev in kulinarična poživitev za vrtičkarje in ljubiteljske sadjarje, a so izpostavljeni spomladanski pozebi in odvisni od ugodne, sončne jeseni. Eno takšnih let je letošnje, saj je južno sadje dobro obrodilo.


 


Kiwi-Foto-Jože-Miklavc


Kivi - rjavi plodovi vitaminov in svežega okusa


 


ZIMA KLIČE K OBIRANJU


Po opozorilnih jutrih z nizko temperaturo (okrog -2 stopinji Celzija) v začetku novembra se je dokaj toplo vreme nadaljevalo. A zima, ki se že spet steguje z belim pokrivalom v dolino, kliče k zadnjemu terminu obiranja. Posnetki iz okolice Mozirja kažejo, da do popolne zrelosti kiviju in kakiju še manjka nekaj sončnih dni, a bo že treba verjeti vremenskim napovedim, ki so oznanile pričetek zimskih razmer. Ko ti privlačni sadeži resno zmrznejo, je že prepozno za obžalovanje.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.