banner-728-90
Oglas
menu
Tomaž Podbregar rad pokaže svoje izdelke tudi širši javnosti. (Foto: Marija Šukalo)  Tomaž Podbregar rad pokaže svoje izdelke tudi širši javnosti. (Foto: Marija Šukalo)

Ko se Tomaž Podbregar loti oblikovanja lesa, se delu preda do popolnosti


Marija Šukalo, 15.11.2020 7:56:00

Tomaž Podbregar s Homca je že od malih nog v stiku z lesom. Živi namreč na kmetiji v bližini gozda. Sam zase pravi, da mu je bila na tak način ljubezen do lesa položena v zibelko. Po končani osnovni šoli se je sicer izučil za avtomehanika, a, kot kaže, je imela usoda z njim drugačne načrte. Zaposlil se je v lesni industriji in skozi leta začutil, kako bi lahko s pridom uporabil odpadno lesno surovino.


 


OBVLADA SKORAJ VSE


»Prihajam iz družine rokodelcev. Že dedek je izdeloval koše, oče se prav tako loti vseh vrst opravil. Ljubezen do ustvarjanja sta privzgojila tudi meni. Sam se lotim tudi krovstva, varjenja, zidanja. Praktično skoraj vse. No, za štedilnikom se ne znajdem. Kuharija mi ne gre od rok,« se je pošalil Podbregar in poudaril, da ga delo v delavnici sprošča. Ko se loti oblikovanja lesa, se delu preda do popolnosti. Ob ustvarjanju se mu ideje kar same porajajo. A nikoli ne ve, kakšen izdelek bo nastal. To je namreč odvisno od materiala in trenutnega navdiha.


 


IDEJE POSREDUJEJO TUDI STRANKE


»Včasih dobim kakšen zanimiv kos lesa, iz katerega ne vem, kaj bi izdelal, postavim ga v kot in ga opazujem, dokler ne dobim ideje. Mi pa tudi prijatelji dajo zanimive ideje in izzive. Aktivno ustvarjam zadnjih nekaj let, sem pa že prej poizkušal narediti kakšno stvar,« je povedal o svojem delu. Izpod njegovih rok nastajajo novoletne smrečice, različne posode, rezalno servirne deske, »gusarske« skrinjice, nočne lučke, solnice, ure, obešalniki, zidarske žlice, sekire na pladnju »za presekat« (za postrežbo žganja). Loti se tudi vrtnih garnitur.


 podbregar-1


Iz surovega lesa rezka elemente, ki jih nato suši in kontrolira. (Foto: osebni arhiv)


 


LES SADNEGA DREVJA


Za svoje izdelke uporablja predvsem les sadnega drevja in les z napakami. Povedal je, da se prav v teh kosih skrivajo najlepši motivi. Sprva se je oblikovanja lotil ročno. Pozneje si je izdelal stružnico, ki mu je odprla večje možnost oblikovanja novih izdelkov. Tako so nastale tudi lesene sveče. Predmete struži iz surovega lesa, potem pa jih celo leto suši in kontrolira. Njegovo delo in rokodelske umetnine je moč opaziti na sejmih v domači občini. Da bi svoje izdelke pokazal širši javnosti, si želi manjši razstavni salon.


 


V GORAH NAJDE MIR


Med tednom je ves prosti čas v delavnici, ob nedeljah pa rad gre v gore. Na pot se odpravi z družino ali prijatelji, pogosto pa z rečiškim planinskim društvom, v katerega je včlanjen že nekaj let. Najraje se poda v dvatisočake, ker obožuje skale. Prehodil je že dobršen del tako Kamniško- -Savinjskih Alp kot Julijcev. Na Triglavu je stal več kot petnajstkrat. Osvojil je tudi nekaj tujih vrhov. V gorah najde mir, sprostitev in si napolni baterije.


 Tomaz-Podbregar-foto-Sukalo


Tomaž Podbregar: »Prihajam iz družine rokodelcev. Že dedek je izdeloval koše, oče se prav tako loti vseh vrst opravil.« (Foto: Marija Šukalo)


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.