banner-728-90
Oglas
menu
Branka Vižintin je po poklicu fotografinja, po duši umetnica. (Foto: Marija Šukalo)  Branka Vižintin je po poklicu fotografinja, po duši umetnica. (Foto: Marija Šukalo)

Branka Vižintin z Rečice ob Savinji ustvarja iz recikliranih materialov


Marija Šukalo, 14.11.2020 8:57:00

Branka Vižintin z Rečice ob Savinji zelo rada ustvarja. Meni, da ni lepšega kot izdelati nekaj, s čimer nekomu polepšaš dan. Dejala je, da je po duši umetnik, po poklicu pa fotograf. Živela je v različnih krajih po Sloveniji in ker rada potuje, jo je pot ponesla tudi do daljne Avstralije. Tam je skoraj leto dni spoznavala tehnike obdelave lesa in si pridobivala različne izkušnje.


 


PROSTI ČAS IZKORISTI V POPOLNOSTI


Svoj prosti čas izkoristi do zadnje minute. Izdeluje nakit, plete košare, v roke vzame tako pletilke kot kvačko, loti se tudi predenja in barvanje volne, sede za šivalni stroj ali oblikuje les.


 vizintin-puncka


Igračo iz različnih odpadnih materialov so ji pomagali izdelati domači. (Foto: osebni arhiv)


 


RECIKLIRA, KAR SE LE DA


»Rada recikliram, kar se le da. Od tu izvira moje ustvarjanje iz papirja. Iz njega oblikujem perlice za nakit ali pletem košare. Nakit izdelujem tudi iz žice in rečnega kamenja,« je povedala in dodala, da so ji sinova in mož pomagali izdelati tudi lutke. Za njih so uporabili pločevinke, stiropor, karton, volno in stara oblačila. z slednjih so nastale tudi kvačkane torbice in copati. Majice in hlače je namreč narezala na trakove in iz njih kvačkala predmete.


 


OD MODNIH DODATKOV DO IGRAČ


Rabljena oblačila so dobrodošla tudi pri šivanju modnih dodatkov in otroških igrač, v zadnjem času pa tudi obraznih mask za večkratno uporabo. Tako dotrajani tekstil ali papir ne romajo v smeti, temveč so koristno uporabljeni. Pletilke je vzela v roke že kot petletnica. »Sedaj najraje pletem puloverje in jope za družino. Nekaj let nazaj sem se sama naučila kvačkati in paleto izdelkov razširila na kape, nogavice, plašče, jope, igračke. Skratka, dela in idej nikoli ne zmanjka,« je predstavila svoje delo Vižintinova, ki jo je že od nekdaj zanimala predelava volne od prediva do nitke.


 


vizintin-shark


Peresnica je izdelana iz recikliranega materiala. (Foto: osebni arhiv)


 


UNIKATEN KOLOVRAT IZ ZAVRŽENE OTROŠKE MIZE IN IGRAČE


Zato se je lotila izdelave kolovrata. Tudi pri tem ji je bilo vodilo reciklaža. Kolovratu, ki je nastal iz zavržene otroške mize, je dodala elektro motorček stare igrače. Ker je želela, da je volna ekološko pobarvana, je uporabila naravna barvila iz rastlin in plodov. »Materiala je veliko v naravi, zakaj ga ne bi uporabili. Samo vedeti je potrebno, katere barve so obstojne, katere pa se sperejo,« je povedala. Svoje izdelke rada pokaže javnosti na Facebooku pod blagovno znamko Artuna. Proces izdelave pokaže tudi na Youtubu. Sama posname izdelek od ideje do končnega izgleda. Posnetek potem s posebnim programom obdela in objavi. »Ob ustvarjanju se zelo sprostim in uživam. Kvačkanje in pletenje mi umirita duha in sta zelo dobra za obvladovanje stresa. Zato si le vzemite čas zase, tudi če samo pol ure na dan, malo ustvarjajte in se sprostite.«


 


vizintin-kolovrat original


Ker rada prede, si je izdelala električni kolovrat. (Foto: osebni arhiv)


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.