savinjske novice
Oglas
menu
Tiskan zemljevid kolesarske poti Griči in hribi Velenja je na voljo v preddverju velenjske mestne hiše in v Turistično informacijskem centru v Vili Bianci. (Foto: arhiv MOV)  Tiskan zemljevid kolesarske poti Griči in hribi Velenja je na voljo v preddverju velenjske mestne hiše in v Turistično informacijskem centru v Vili Bianci. (Foto: arhiv MOV)

V Velenju uspešno izvedli projekt Trajnostna mobilnost in turizem na kolesih


NK, 14.11.2020 8:09:00

Mestna občina Velenje je skupaj z LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline uspešno izvedla projekt Trajnostna mobilnost in turizem na kolesih. V okviru projekta spodbujajo uporabo koles v mestnem okolju, prebivalcem omogočajo svobodnejše in hitrejše gibanje, kar omogočajo tudi z vzpostavitvijo sistema izposoje mestnih koles Bicy.


 


POSTAVILI DVE NOVI IN POSODOBILI PREOSTALE POSTAJE


V sklopu projekta so nadgradili avtomatiziran sistem izposoje mestnih koles s postavitvijo dveh novih postaj, ene električne v Škalah in ene klasične v bližini Osnovne šole Šalek. Postaji predstavljata zeleni most med ruralnim in urbanim delom občine. V drugi fazi projekta so posodobili vse obstoječe postaje. V skladu s celostno grafično podobo so na novo pobarvali tla postaj, na obstoječih informacijskih tablah pa so v skladu s podobo Moje mesto. Moja izbira! dodali nove vsebine, ki spodbujajo h kolesarjenju.


 


POSODOBILI TUDI APLIKACIJO BICY


Nadgradili so tudi BICY aplikacijo za mobilne telefone, ki je sedaj na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Aplikacija uporabnikom prikazuje vse Bicy postaje v Velenju in Šoštanju ter prosto število navadnih in električnih koles na vsaki postaji. Vrednost projekta je znašala 107.467 evrov, znesek sofinanciranja Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja je bila 83.613 evrov, razliko pa je pokrila Mestna občina Velenje.


 


V OKVIRU PROJEKTA IZOBRAZILI 10 PROMOTORJEV KOLESARSTVA


Pomemben del ozaveščanja in promoviranja trajnostne mobilnosti, samega sistema in kolesarjenja predstavlja skupina 10 promotorjev kolesarstva, ki so jih izobrazili v okviru projekta. Omenjena skupina se je udeležila partnerskih dogodkov v okviru Evropskega tedna mobilnosti v Murski Soboti in Ravnah na Koroškem. Promotorji kolesarstva bodo svoje poslanstvo opravljali tudi po končanem projektu s sodelovanjem pri aktivnostih in dogodkih Mestne občine Velenje.


 


Z NOVO KOLESARSKO POTJO GRIČI IN HRIBI VELENJA ŽELIJO LJUDI SPODBUDITI K POGOSTEJŠI UPORABI KOLES


V sklopu projekta so oblikovali tudi nov turistični produkt vezan na trajnostno mobilnost – kolesarsko pot Griči in hribi Velenja, ki poteka po obronkih občine. Kolesarska pot je dolga 61 km, povezuje pa različne naravne in kulturne znamenitosti v lokalni skupnosti in hkrati predstavlja tudi gostinsko ponudbo ob poti. Z izdelavo takšnega zemljevida želijo domačine in obiskovalce velenjske občine spodbuditi k pogostejši uporabi koles, hkrati pa jim predstaviti možnost drugačnega dostopa do bolj oddaljenih turističnih lokacij na podeželju. Tiskan zemljevid kolesarske poti Griči in hribi Velenja je od danes na voljo v preddverju mestne hiše in v Turistično informacijskem centru v Vili Bianci.


 


IZMENJAVA IZKUŠENJ IN ZNANJA Z IRSKIMI KOLEGI


Glaven cilj operacije je izmenjava znanja, izkušenj in dobrih praks. Temu je bila namenjena lanskoletna strokovna ekskurzija slovenskih LAS na Irsko, kjer je bilo pridobljeno znanje s področja turizma, ter Irskega LAS v Slovenijo, z ogledom sistemov izposoje koles in njihovo uporabo v vseh partnerskih LAS-ih, ki pa je bil zaradi epidemije koronavirusa odpovedan oziroma prestavljen za nedoločen čas.


 
 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.