banner-728-90
Oglas
menu
Vsako leto ob občinskem prazniku organizira Planinsko društvo voden pohod po Martinovi poti v sklopu dogodka Vesela Martinova sobota. (Foto: arhiv MC Šmartno ob Paki)  Vsako leto ob občinskem prazniku organizira Planinsko društvo voden pohod po Martinovi poti v sklopu dogodka Vesela Martinova sobota. (Foto: arhiv MC Šmartno ob Paki)

Koliko Martin in Martinov danes praznuje in kaj vse smo poimenovali po sv. Martinu?


NK, 11.11.2020 10:04:00

Na današnji dan, 11. novembra, vsako leto praznujemo Martinovo. Na ta dan se po ljudskem izročilu mošt, ki se do Martinovega obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Ob praznovanju predvsem v vinorodnih predelih Slovenije priredijo značilne pojedine, na katerih tradicionalno postrežejo gos (ali raco), mlince in zelje.


 


A to ni samo praznik vina, ampak tudi osebni praznik številnih prebivalcev in prebivalk Slovenije. Na ta dan praznuje rojstni dan 5.645 oseb, goduje pa 8.771 Martinov in 7.381 Martin. Dvojni praznik, rojstni dan in god hkrati, pa praznuje na martinovo natančno 184 Martinov in 179 Martin, so zapisali na Statističnem uradu republike Slovenije.


 


V Sloveniji je 78 cerkva sv. Martina. Po teh cerkvah so nekateri kraji dobili ime. V naši bližini sta takšna kraja Šmartno ob Dreti in Šmartno ob Paki. V središču obeh stojita cerkvi sv. Martina, po katerima so nato poimenovali tudi omenjena kraja. V Šmartnem ob Paki so pred nekaj leti člani Planinskega društva Šmartno ob Paki uredili in označili Martinovo pot, ki je speljana po gričevnatem obrobju Paškega kota. 


 


Ime Martin pa je tudi v vremenskih pregovorih: "Če je na sv. Martina dan grdo in oblačno vreme, bo lepa zima" ali "Kakršen je martovšek, tak je sušec mesec".


 


Eden najbolj prepoznavnih slovenskih Martinov je Levstikov lik iz romana Martin Krpan.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.