banner-728-90
Oglas
menu
Zelo dober pridelek modre frankinje Tatjane in Mihe Fajfarja v Kolovratu obeta odlično vino.  Zelo dober pridelek modre frankinje Tatjane in Mihe Fajfarja v Kolovratu obeta odlično vino.

Letina v Fajfarjevem vinogradu ostala neokrnjena od ptic in štirinožnih plenilcev


Tekst in foto: Jože Miklavc, 11.11.2020 8:52:00

Z vsemi omejitvami in previdnostnimi ukrepi glede covida-19 so z maloštevilnimi trgači v Fajfarjevem vinogradu v Kolovratu obirali grozdje modre frankinje in rumenega muškata. Vinogradnik Miha Fajfar je trgatev odlagal zaradi neugodnega vremena, končno pa je dočakal deset sončnih dni, ko se je sladkorna stopnja grozdja nazadnje le popravila.


 


LETINA OSTALA NEOKRNJENA


Mošt od 713 trt modre frankinje in 560 trsih rumenega muškata je dosegel 82 oziroma muškata 81 Öe, kar je nekaj pod povprečnimi letinami. Vzrok temu je vpliv za vinogradništvo neugodnega vremena, a je ob skrbni negi in zaščitnih ukrepih letina ostala neokrnjena od ptic in štirinožnih plenilcev.


 


ZGODOVINSKI VINOGRAD V KOLOVRATU


Na posestvu Tatjane in Mihe Fajfarja so leta 2006 posadili modro frankinjo, leto za tem še rumeni muškat. Obe vrsti na sončnem južnem pobočju dobro uspevata. Miha je omenil, da je tod in vse do Radmirja ter celo do Solčave pred katastrofalnim propadom trte v Evropi po trtni uši v letu 1885 vinska trta (šmarnica, jurka, izabela in kvinton) v manjših vinogradih in brajdah dobro uspevala. Prvi pravi in uradni vinograd z žlahtno trto pa so posadili številni njuni prijatelji in člani Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki. Ta je edini gospodarsko pomemben nasad vinske trte v naši dolini in pomemben del turistične kmetije vinotoč Fajfar iz Slatine.


 


ČE JO IMAŠ RAD, DOBRO RODI


Ob letošnji trgatvi je Fajfar še povedal, da drži vinogradniški pregovor, da trta rodi in dobro toči le, če jo imaš rad. S strokovnim delom in uspehi kletarjenja dokazuje, da ima trto zares rad. Zato je tudi v Zgornji Savinjski dolini in širše prepoznaven član srednje velikih vinogradnikov, ki kot vitez Evropskega reda vitezov vina širi znanje in vinsko kulturo tudi na našem območju. V Mozirskem gaju je že desetletje zaupanja vreden skrbnik trte potomke, v zadnjem času pa zelo pomaga pri vzgoji dveh žlahtnih trt Vinogradništva Steyer z znamenitim dobrodelnim Alojzijevim vinom.


 


 


Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.