banner-728-90
Oglas
menu
Predvideni so trije scenariji opustitve rabe premoga v Premogovniku Velenje. (Foto: arhiv rlv.si)  Predvideni so trije scenariji opustitve rabe premoga v Premogovniku Velenje. (Foto: arhiv rlv.si)

Zaprtje Premogovnika Velenje vse bliže?


Barbara Rozoničnik, 10.11.2020 6:00:00

V Velenju in okolici se že leta govori o zaprtju Premogovnika Velenje, delno zaradi zalog, ki se nahajajo le še na najtežje dostopnih mestih, delno zaradi okoljskih teženj oziroma državnega doseganja podnebnih ciljev. Kot navaja Naš čas, so na občinski seji velenjske svetnike seznanili s predlogom strategije prestrukturiranja premogovnih regij, ki jo je pripravila družbe Deloitte Slovenija. Predvideni so trije scenariji opustitve rabe premoga, po prvem naj bi se to zgodilo že leta 2033, sicer pa leta 2038 ali 2042.


 


PO SCENARIJU A RUDNIK ZAPRT ŽE LETA 2033


Po scenariju A bi uporabo premoga v regiji opustili leta 2033, tri leta po zaprtju petega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). Po oceni stroke je ta scenarij okolju najbolj prijazen. Glede na to, da ponuja nekaj več kot 10-letno obdobje priložnosti za prestrukturiranje regije in slovenskega energetskega sistema, predstavlja najbolj ambiciozen pristop k doseganju regionalnih razvojnih prioritet.


 


SCENARIJ B NUDI DOVOLJ ČASA ZA PRENOVO ENERGETSKEGA SISTEMA


Scenarij B, ki naj bi bil finančno vzdržen, predvideva opustitev rabe premoga leta 2038. Takrat bodo tudi posojila za investicijo v šesti blok TEŠ v celoti odplačana. Leto 2038 je po oceni stroke za zaprtje smiselno, saj omogoča velikemu številu zaposlenih upokojitev v načrtovani starosti in preprečuje potrebo po novem zaposlovanju za podaljšanje obratovanja. Ta scenarij prinaša dovolj časa za prestrukturiranje energetskega sistema v smeri zagotavljanja stabilnosti oskrbe z električno energijo in preoblikovanja same lokacije.


 


V LETO 2042 ZAPRTJE POSTAVLJA SCENARIJ C


Scenarij C, poimenovan fleksibilen, predvideva opustitev rabe premoga leta 2042. Ker bi v tem primeru delež emisij iz TEŠ-a presegel 40 odstotkov, bi bilo oteženo doseganje podnebnih ciljev. Težava bi nastala tudi, ker je proces upokojevanja zaposlenih večinoma usklajen z načrtovanim zmanjšanjem proizvodnje do leta 2040. Po podatkih družbe Deloitte Slovenija je okoli 20 odstotkov delovnih mest v Šaleški dolini neposredno odvisno od premogovništva.


 


SVETNIKI: PREMOGOVNIK SE NAJ PRED LETOM 2042 NE ZAPRE


Po pisanju časopisa Naš čas so velenjski mestni svetniki ocenili, da je najhitrejši možen prehod v regijo brez premoga leto 2042, z možnostjo petletnega prehodnega obdobja. Prav tako nasprotujejo uvozu tujega premoga in zahtevajo, da se izkoristijo razpoložljive domače zaloge. Opozorili so tudi, da bo zapiranje premogovnika izjemno zahtevno in bo med drugim prineslo izgubo 6 do 7 tisoč delovnih mest, z ustavitvijo TEŠ pa bo Slovenija izgubila 35 odstotkov proizvedene električne energije. Strategija pa seveda ni zakonodajni akt, o datumu zaprtja bo na koncu odločala politika.


 


 


Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.