savinjske novice
Oglas
menu
Pri izbiri zimske pnevmatike je potrebno preveriti njeno oznako – prava je tista, ki je označena s snežinko v triglavi gori. (Foto: AMZS)  Pri izbiri zimske pnevmatike je potrebno preveriti njeno oznako – prava je tista, ki je označena s snežinko v triglavi gori. (Foto: AMZS)

Prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja


NK, 7.11.2020 10:48:00

Bliža se 15. november, datum, ko je treba v skladu z zakonodajo letne pnevmatike na vozilih zamenjati z zimskimi. Če vozniki vozijo z letnimi pnevmatikami tudi po tem datumu, morajo imeti v vozilu snežne verige. Četudi je slednje dovoljeno, AMZS svetuje, da je treba imeti v mislih ne le datum, temveč predvsem upoštevati vremenske razmere in temu ustrezno prilagoditi opremo vozila. Primerna oprema avtomobila, ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija, so le kakovostne zimske pnevmatike.


 


PREHAJANJE OBČINSKIH MEJA ZA OBISK VULKANIZERJA

Prehajanje občin je dovoljeno za dostop do storitev:


· registracija vozil, tehnični pregled in zavarovanje ter pri zakonsko zahtevanih usposabljanjih s področja prometa,


· menjava pnevmatik, obisk servisnih delavnic za popravila in vzdrževanja motornih vozil – če stranka nima možnosti tega opraviti v svoji občini.


V vsakem od naštetih primerov mora stranka dokazovati nujnost prehoda z:


· osebno izjavo in


· dokazilom, ki se nanaša na potrebo po registraciji oziroma zavarovanju (prometno dovoljenje), tehničnemu pregledu vozila, usposabljanja na področju prometa ipd.


Dokazilo in izjavo mora stranka na zahtevo pokazati pristojnemu inšpektorju, redarstvu ali policistu. 


PRIPRAVA VOZILA NA ZIMO NI LE MENJAVA PNEVMATIK


Pnevmatike so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, saj zagotavljajo edini stik avta s podlago, po kateri vozi. A vozniki ne smemo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik, poudarja AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan: »Ob prihodu nižjih temperatur je treba letno tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla zamenjati z zimsko, preveriti delovanje akumulatorja, poškodbe in obrabo metlic brisalcev … Vsako zaznano poslabšanje delovanja naj bo opomnik za menjavo. Dobra vidljivost je namreč eden ključnih pogojev za varno vožnjo, vemo pa, da je vidljivost v deževnih in meglenih razmerah ter ob sneženju slabša kot sicer. K temu doda svoje še krajši dan. Najbolje je avto odpeljati na preventivni servisni pregled in se posvetovati s strokovnjakom. S tehnično neustreznim vozilom še tako dober voznik morda ne bo uspel rešiti kritične situacije. Svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu ne smemo prepuščati naključju.«


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.