savinjske novice
Oglas
menu
Ob osvojitvi našega očaka je bilo veselje nepopisno. (Foto: Matjaž Cvikl)  Ob osvojitvi našega očaka je bilo veselje nepopisno. (Foto: Matjaž Cvikl)

Rečiški planinci na vrh Triglava po najzahtevnejši poti čez Plemenice


Marija Šukalo


Člani rečiškega planinskega društva so se podali na dvodnevni pohod na Triglav. Prvi dan so se iz doline Vrat podali na vrh očaka po najatraktivnejši in hkrati najzahtevnejši planinski poti čez Plemenice. Kljub nameščenim jeklenicam in varovalih na najbolj izpostavljenih mestih so se varovali tudi med sabo. Pot je namreč izpostavljena, saj preči več prepadnih polic. So pa zato lahko uživali v razgledu na gore nad dolino Soče in severno steno Triglava. Ko so prišli do razpotja na Zahodni Triglavski planoti, so si ogledali še visokogorsko vojaško trdnjavo Morbegno. Od tam so nadaljevali vzpon pod Triglavsko škrbino.


 


RAZGLEDI ZA BOGOVE


»Vrh naše najvišje gore se nam je pokazal v vsej svoji lepoti in veličini. Nad nami modro nebo, razgledi za bogove, tako da je bilo uživanje popolno. Res je bila na vrhu taka gneča, da smo mislili, da za nas ne bo prostora, vendar je bilo prostora za vse dovolj. Obvezen stisk rok, fotografiranje in krst tistih, ki so bili na vrhu prvič. Tako je bilo lepo in toplo, da smo tam ostali kar nekaj časa,« je strnil vtise vodnik Matjaž Cvikl, ki je rečiške planince popeljal nazaj do Kredarice, kjer so prenočili.


 


OB SPUSTU V DOLINO VRAT ŠE NA CMIR


Naslednji dan jih je čakala še pot na Cmir in spust v dolino Vrat. Tja so se spustili čez Rž do Staničeve koče in nadaljevali pod Begunjskim vrhom. Vzpon na Cmir je bil razgiban, saj so skoraj do vrha hodili po grebenu. Vrh so dosegli v manj kot dveh urah. V dolino Vrat so se spustili po poti, ki se imenuje Za Cmirom. Moč narave je pot precej poškodovala, zato je bila orientacijsko zahtevna, a jim to ni pokvarilo vzdušja, saj so v osrčju Julijcev preživeli dva nepozabna dneva.


 


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.