banner-728-90
Oglas
menu

Umirajočega »dojenčka« v gozdu na Gneču našel pes Medo


Tekst in foto: Jože Miklavc, 2.11.2020 11:54:00

Naključno smo naleteli na prizor, ko je na dvorišču domačije »Pr Francet« na Gneču do ceste pritekel radovedni srnjaček, za njim pa prijazen kosmatinec, domači pes Medo. Kot da je želel zaščititi dobrih pet mesecev starega prebivalca tamkajšnjega gozdnega ambienta, ki mu rožička komaj vidno bodeta iznad čela. Opazili smo rahlo šepanje lepega, malo plašnega samčka, ko sta domačina Darinka in Ivan Pečnik povedala, da primer poznajo tudi lovci tamkajšnje lovske družine.


 


PES PRINESEL DOMOV SRNINEGA »DOJENČKA«


Če je zadrževanje divjadi nedopustno, pa je ta primer posebnost, ki presega običajne prisvojitve mlade divjadi. Lepega dne, bilo je v mesecu maju, je njihov pes Medo prinesel v gobcu srninega »gozdnega dojenčka« s poškodovano nogo, obnemoglega, vdanega v usodo. Da je pes obvladal veščine prve pomoči divjadi, ni dvoma, saj je kot mačka mlade pazil, da se srnjačku v njegovem gobcu ni zgodilo kaj hudega.


 


PEČNIKOVA OSKRBELA POŠKODOVANO ŽIVAL


Darinka in Ivan sta poškodovano žival oskrbela, nahranila z vodo in domačim mlekom ter oskrbela Bambija do najnujnejše okrepitve. Nebogljeno gozdno bitje je hitro začutilo toplino in bližino doma, z Medom pa sta tudi na prostem postala nerazdružljiva prijatelja. Srnjaček se do Francetovih vrača dnevno, hodi po vasi in v gozd, kamor ga pogostokrat spremlja pasji čuvaj. Skupaj se spet vračata do doma, kjer Bambi živi prosto brez vseh plotov. Dojel je tudi nevarnost ceste, ki jo ob sprehodu po vasi previdno prečka.


 


PEČNIKOVI UPAJO, DA BO PRIŠEL KLIC NARAVE


Lovci tega območja tolerirajo izjemo, saj vedo, da bi lepe živali že ne bilo med živimi, če bi ji ne pomagali dobri ljudje in še najprej pameten pes. Okras narave na Gneču bo, tako upajo Pečnikovi, že prihodnjo pomlad začutil klic narave in poiskal srečo v bližnjih lovskih revirjih.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.