banner-728-90
Oglas
menu
V okviru Šolske sheme se otrokom letno razdeli več kot 500 ton sadja, 22 ton zelenjave in 240.000 litrov mleka. (Foto: Pixabay)  V okviru Šolske sheme se otrokom letno razdeli več kot 500 ton sadja, 22 ton zelenjave in 240.000 litrov mleka. (Foto: Pixabay)

Učenci bodo ponovno prejeli brezplačno sadje, zelenjavo in mleko iz šolske sheme


NK, 16.10.2020 13:07:00

Tudi v letošnjem šolskem letu bo v šolah vzpostavljena Shema šolskega sadja in zelenjave ter mleka, v okviru katere se otrokom letno razdeli več kot 500 ton sadja, 22 ton zelenjave in 240.000 litrov mleka.


 


S ŠOLSKO SHEMO ŽELIJO IZBOLJŠATI PREHRANSKE NAVADE OTROK


Namen Sheme šolskega sadja je povečati porabo sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih in mladostnikih ter pomagati izboljševati njihove prehranske navade. V šolsko shemo je pri nas vključenih skoraj 90 % osnovnih šol ter zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Glede na analizo podatkov šole v šolski shemi otrokom letno razdelijo približno 500 ton svežega in 6 ton suhega sadja ter 20 ton sveže in 2 toni predelane zelenjave. Prav tako je razdeljenih več kot 192.000 litrov mleka ter 42.000 litrov mlečnih izdelkov (jogurt, kefir, kislo mleko, pinjenec, skuta). 


 shema-solskega-sadja-zelenjave-in-mleka


Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


 


VSE VEČJA DOBAVA OD LOKALNIH PRIDELOVALCEV


Povečuje se tudi nabava sadja in zelenjave od lokalnih pridelovalcev, saj približno 41 % dobaviteljev sadja in zelenjave predstavljajo kmetje in zadruge ter 50 % dobavitelji mleka in mlečnih izdelkov. Od tega ekološko sadje in zelenjava znašata približno 14 %, ekološko mleko in mlečni izdelki pa 27 %.


 


NA VOLJO VEČ KOT 20 VRST SADJA IN ZELENJAVE


Šole lahko otrokom kot dodaten obrok brezplačno razdeljujejo kar 21 vrst svežega sadja in 22 vrst zelenjave. Največ se razdeli jabolk, sledijo hruške, mandarine, jagode, kaki in češnje, pa tudi orehi in lešniki. Od zelenjave se največ razdeli korenja, sledijo paradižnik, paprika in redkvice ter kumare in zelje. Poleg svežega sadja in zelenjave se v manjšem obsegu razdeljujeta tudi kislo zelje in repa ter suho sadje.


 


ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG ŽE OD MALIH NOG


Pomembnost uživanja lokalno pridelanega sadja in zelenjave je potrebno izpostavljati že od malih nog, saj bodo na ta način otroci in mladostniki lažje razvili zdrave prehranjevalne navade, ki jih bodo lahko ohranjali tudi kot odrasli. Shema šolskega sadja in zelenjave je ravno v času posebnih razmer zaradi epidemije covid-19 s svojimi zaznanimi pozitivnimi učinki na zdravje otrok še toliko bolj pomembna.


 


VEČINO SREDSTEV ZA ŠOLSKO SHEMO ZAGOTOVI EVROPSKA UNIJA


Šolska shema je ukrep kmetijske politike in ga v veliki meri – skoraj 80 odstotkov sofinancira EU. Za šolsko sadje in zelenjavo to znaša 554.020 evrov, za šolsko mleko pa 320.141 evrov. Preostanek financira Slovenija iz proračuna.


shema-eu-solska


Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.