banner-728-90
Oglas
menu
Številni frizerski saloni se soočajo s težavami, ki jih povzrožajo omejitve, določene s strani vlade. (Foto: GE)  Številni frizerski saloni se soočajo s težavami, ki jih povzrožajo omejitve, določene s strani vlade. (Foto: GE)

Gostinci, frizerji in kozmetiki zahtevajo pomoč države


NK, 16.10.2020 11:53:00

Gostinci, kozmetiki in frizerji pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), ki jim je vlada z odlokom prepovedala ali omejila delo, od države zahtevajo, da jim v celoti pokrije nadomestila plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in vse fiksne stroške, vključno z najemninami. Prav tako želijo, da se jim v tem času zamrzne odplačevanje bančnih kreditov in lizingov. Gostinci, frizerji in kozmetiki so sicer še vedno mnenja, da lahko svojo dejavnost, kljub slabši epidemiološki sliki, varno in strokovno opravljajo še naprej skladno s priporočili NIJZ. To so med drugim zapisali tudi v pismu, ki so ga poslali predsedniku vlade in resornim ministrom.


 


"REZERVE SO POŠLE ŽE V PRVEM VALU"


Predsednik OZS Branko Meh ob tem opozarja na katastrofalne posledice: »Če nič ne delaš, tudi nič ne ustvariš. Rezerve obrtnikov in podjetnikov so pošle že v prvem valu, zato nam mora država, če nas zapre ali omejuje pri našem delu, priskočiti na pomoč. Ne gre le za stroške plač, temveč za fiksne stroške in kredite, ki jim imamo, če poslujemo ali ne. Če ustrezne pomoči ne bomo dobili, bodo številna podjetja ugasnila. Tega ne smemo dovoliti.«


 


bar-1851114_640


Foto: Pixabay


 


"NIKOLI NISMO BILI VIR OKUŽB"


Vlada začasno prepoveduje opravljanje gostinske dejavnosti v t. i. rdečih statističnih regijah. Začasna prepoved ne bo veljala za regije, ki niso na rdečem seznamu, prav tako ne bo veljala za gostinsko dejavnost v nastanitvenih objektih. V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS ob tem ponovno opozarjajo, da gostinski lokali nikoli niso bili viri okužb, zato se jim zapiranje zdi povsem neupravičeno. Kot alternativo zapiranju gostinci predlagajo, da bi lahko poslovali vsaj obrati s terasami, podobno kot maja, ter vsi obrati, kjer lahko zagotovijo ustrezno razdaljo med mizami.


 


pedikura


Foto: Pixabay


 


KOZMETIKI IN FRIZERJI OPOZARJAJO NA DELO NA ČRNO


Vlada je omejila tudi delovanje frizerskih in kozmetičnih salonov. Medtem, ko bo v regijah, ki niso na rdečem seznamu, število strank v salonih omejeno na eno na 20 kvadratnih metrov, bo v rdečih regijah dovoljena le ena stranka v prostoru. Sekciji frizerjev in kozmetikov pri OZS ob tem opozarjata, da takšna omejitev pomeni zaprtje številnih espejev in izgubo številnih delovnih mest. V enem salonu namreč lahko posluje tudi več različnih samostojnih podjetnikov, kar po novem ne bo več mogoče. Po drugi strani pa se bodo frizerske in kozmetične storitve opravljale v zasebnih prostorih, kjer ne bo nikakršnega nadzora in ustrezne zaščite.


 


frizer


Foto: Pixabay


 


OD VLADE ZAHTEVAJO IN PRIČAKUJEJO POMOČ


Frizerji in kozmetiki pri OZS kot zgled navajajo sosednje države, ki kljub slabi epidemiološki sliki tovrstnih omejitev nimajo. Tudi kozmetiki in frizerji pa poudarjajo, da njihovi saloni niso bili nikoli vir okužb. Tako gostinci kot frizerji in kozmetiki zahtevajo, da jim država v celoti krije nadomestila plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce, stroške najemnin in ostale fiksne stroške.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.