banner-728-90
Oglas
menu
Na Šolskem centru Celje pravijo, da so ponosni na dijake in zaposlene, ki z odgovornim ravnanjem skrbijo za svoje zdravje in zdravje drugih. (Foto: Andraž Pušnik)  Na Šolskem centru Celje pravijo, da so ponosni na dijake in zaposlene, ki z odgovornim ravnanjem skrbijo za svoje zdravje in zdravje drugih. (Foto: Andraž Pušnik)

Šolski center Celje brez okuženih dijakov, v ponedeljek začetek pouka na daljavo


NK, 15.10.2020 10:02:00

Na Šolskem centru Celje trenutno nimajo dijakov, okuženih s koronavirusom. Zaradi posameznih karanten dijakov in učiteljev, ki so bili v stiku z okuženimi, so vpeljali hibridno poučevanje: del učiteljev in dijakov je prisotnih v razredu, preostali delajo preko videokonferenc od doma. Vsi učitelji imajo svoje računalnike, zainteresirani so z novim šolskim letom za poučevanje dobili tudi grafične tablice.


 


S ŠC Celje so še sporočili, da so ponosni na vse dijake in zaposlene, ki z odgovornim ravnanjem skrbijo za svoje zdravje in zdravje drugih.


 


BISTVENA DOBRA PRIPRAVA NA ZAČETEK ŠOLSKEGA LETA


Na organizacijo izvajanja pouka so se avgusta z učiteljskim zborom veliko pripravljali. Pripravili so natančen protokol izvedbe pouka (splošni higienski ukrepi, zdravstveno stanje dijakov, obiskovanje pouka, zaščitna oprema, ukrepanje v primeru obolenja s sumom na COVID-19) in podrobne smernice za izvedbo pouka na daljavo v primeru okužbe, karantene posameznega oddelka in karantene učitelja ali več učiteljev. Učiteljski zbori so imeli dodatna izobraževanja s področja IKT, posodobili so njihove prenosne računalnike (že nekaj let imajo vsi službene prenosnike), za večino učiteljev so kupili tudi grafične tablice. Z dokumenti, zahtevami in ukrepi so dijake in starše seznanili po e-komunikaciji že pred pričetkom pouka, podrobneje pa v prvih šolskih urah in na roditeljskih sestankih. Vstop zunanjih obiskovalcev je omejen na napovedana srečanja, večina govorilnih ur s starši poteka na daljavo preko aplikacij, elektronske pošte ali telefona.


 


REDNO RAZKUŽEVANJE MOČNO POVEČALO STROŠKE ZAVODA


Kjer je bilo le mogoče, so vse šole zavoda spremenile urnike v smeri domicilnih učilnic. Pouk med drugim poteka tudi v laboratorijih, delavnicah in telovadnicah. Po vsaki menjavi dijakov učilnice, delavnice in garderobe razkužijo, kar je povezano z znatnimi stroški in povečano obremenjenostjo tehnične službe. »Dijaki so zgledno sprejeli nošenje mask. Učiteljem ni enostavno poučevati z maskami, a smo zmogli tudi to. Trenutno med 3 tisoč dijaki nimamo okuženega dijaka, nekaj jih je v karanteni zaradi stika z okuženimi. Pri zaposlenih imamo trenutno 2 okužena od 310 zaposlenih, tako da je manjko praktično enak izpadu v jesenskih mesecih preteklih šolskih let,« je pojasnil direktor ŠC Celje Igor Dosedla.


 


UČITELJE "PRIPELJALI" V UČILNICE S POMOČJO TEHNOLOGIJE


Nadomeščanja izvajajo kot do zdaj. Učitelje, ki so v karanteni, so »pripeljali« v učilnice s pomočjo IKT tehnologije, ki pa ima seveda svoje omejitve. Vpeljali so hibriden način poučevanja, ko je učitelj in del dijakov v razredu, preostali del pa dela na daljavo. Skladno s sinočnjo napovedjo vlade RS bodo od ponedeljka pouk izvajali na daljavo. Kot pravijo, se zavedajo tega, da se lahko sistem na neki točki zlomi in takrat žal ne bodo mogli več zagotavljati celotne šolske ponudbe, kljub temu pa bodo poskušali narediti največ, kar bodo lahko v dani situaciji. Zaenkrat upajo, da bodo lahko nadaljevali z delom v šoli, saj le-to zagotavlja doseganje več kot le minimalnih standardov.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.