banner-728-90
Oglas
menu
Rezultati ponovitve izpitnih voženj po savinjskih cestah so pokazali, da bi od vseh voznikov uspešno opravili izpitno vožnjo (samo) štirje oziroma manj kot tretjina. (Foto: PR Zavarovalnica Triglav)  Rezultati ponovitve izpitnih voženj po savinjskih cestah so pokazali, da bi od vseh voznikov uspešno opravili izpitno vožnjo (samo) štirje oziroma manj kot tretjina. (Foto: PR Zavarovalnica Triglav)

Savinjčani v akciji "Ponovno na izpitno vožnjo" z zelo nizko uspešnostjo


NK, 10.10.2020 6:02:00

Po lanski Turneji mobilnosti, na kateri so s pomočjo simulatorja varne vožnje DRAJV testirali, kakšni vozniki so v različnih slovenskih regijah, se je nedavno 22 dolgoletnih voznikov po savinjskih cestah ponovno zapeljalo z učiteljem vožnje in preverjalo svojo vozniško pripravljenost še v praksi.


 


LETOS AKCIJO PRESELILI NA CESTE


Kako vozijo Savinjčani, je raziskovala že lanska Turneja mobilnosti, ki je potekala po desetih večjih slovenskih mestih in raziskovala vozne sposobnosti slovenskih voznikov. Vozniki so se takrat v primerjavi z ostalimi odrezali zelo dobro, saj so bili po pokazanih vozniških spretnostih na simulatorju zmagovalci deseterice. »Z vožnjo na simulatorju bi lani vozniški izpit opravila približno polovica savinjskih voznikov, kar je bilo precej bolje od slovenskega povprečja. Letos smo akcijo iz okolja simulatorja preselili na ceste. Prav tovrstno obnavljanje vozniškega znanja dolgoletnih voznikov je namreč korak k varnejšim cestam za vse,« je povod za akcijo Ponovno na izpitno vožnjo opisala Alenka Novak, direktorica območne enote Celje Zavarovalnice Triglav.


 


VEČINA VOZNIKOV IZPITA NE BI OPRAVILA


Rezultati ponovitve izpitnih voženj po savinjskih cestah so pokazali, da bi od vseh voznikov uspešno opravili izpitno vožnjo (samo) štirje oziroma manj kot tretjina. Največ preglavic je po besedah učiteljev vožnje voznikom povzročala vožnja čez železniški prehod, pri čemer skoraj polovica voznikov ob dvignjeni zapornici ni pogledala ne desno ne levo, niti niso zmanjšali hitrosti. Približno petina voznikov pa se ni ustrezno vključila oz. izključila z avtoceste, kar je zaradi hitrosti, ki jih dosegamo na avtocesti, posebej problematično. Vsak tretji voznik na ponovitvi izpitne vožnje je imel tudi težave z mrtvim kotom, kar je bilo v primeru vožnje v Celju ogrožajoče zlasti za kolesarje.


 


PRILOŽNOST ZA SPREMINJANJE VOZNIŠKIH NAVAD


Čeprav je bila na ponovitvi izpitne vožnje uspešna le slaba tretjina voznikov, pa je bila končna ocena učiteljev vožnje kljub temu spodbudna. Usmerjena je k zavedanju, da je trenutek za volanom, ko voznik napako naredi, hkrati tudi najboljša priložnost, da je na napako opozorjen. Tako ima takoj priložnost spremeniti svojo vozniško navado.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.