banner-728-90
Oglas
menu
 "Danes pri nas raste okrog 200 sadnih dreves, od tega več kot 80 jablan, okrog 50 hrušk, ostalo pa je »kšičona«," je povedal Joško Pustoslemšek. (Foto: JM)

Sadna jesen pri Frgelu na Primožu


Jože Miklavc, 9.10.2020 10:06:00

V teh jesenskih dneh bi po običajnem scenariju razstavo sadja, ki jo pripravljajo sadjarji Sadjarskega društva Franca Praprotnika Mozirje, že izvedli. Nov val okužb, ki se je ponovno krepil prav v obdobju zorenja in pospravljanja sadne letine, pa je to žal preprečil. Tako je, v eni z letino bogatejših jeseni, izostala imenitna prireditev, ki običajno poveže tako člane društva kot številne druge sodelujoče in veliko število obiskovalcev. Vseeno pa smo obiskali lastnika velikega sadovnjaka s starimi, avtohtonimi sortami jablan, hrušk in koščičarjev, Joška Pustoslemška - Frgela na Primožu nad Ljubnim ob Savinji.


 


NE VRHUNSKA, A VSEENO ZELO DOBRA LETINA SADJA


Izvedeli smo, da je letošnja sadjarska bera po dolini in širše zares precej boljša od lanskoletne, ki je bila zelo slaba. Pri Frgelih imajo sadno drevje nasajeno na več kot hektaru pašnika in v sadnem vrtu. Njihovo sadno drevje je obrodilo zelo dobro. Joško in njegova mati Joža Pustoslemšek, ki živita na višinski kmetiji, sta povedala, da je bilo to nenavadno leto, ki je bilo tudi vremensko zelo spremenljivo, zato je v takšenih razmerah nepredvidljiva tudi letina. Na njuni domačiji so se ukvarjali tudi z obnovo strehe in fasade na več kot sto let stari hiši, a za dela v gozdu in sadovnjaku je bilo časa še vedno dovolj. »Prav veliko ne moreš storiti čez leto, lahko le opazuješ, kaj bo prineslo leto. Zelo spremenljiva vremenska obdobja ponavadi ne koristijo kvaliteti pridelka na kmetiji in v sadovnjaku.«


 


VEDNO PRIPRAVLJEN SODELOVATI S SADJARJI V DOLINI


»Rad odstopim različne, posebne stare sorte sadja za naše sadjarske razstave v Mozirju. To mi je res v veliko veselje, saj to spodbuja k ohranjanju tradicionalnega sadjarstva in ohranjanju posebnih sadnih sort. Ni lepšega kot je pridelati zdravo sadje, vzgojeno po starem, neškropljeno, vir zdravja!«.


 


Pri Frgelovih pa je »v luftu« vedno tudi preprost optimizem, zadovoljstvo in zdaj tudi veselje v prenovljeni družinski hiši.


 


 Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.