banner-728-90
Oglas
menu
Foto: Pixabay  Foto: Pixabay

Nižji davki pri prodaji in oddajanju nepremičnin


NK / DATA, 8.10.2020 10:25:00

S pričetkom letošnjega leta so se na področju nepremičnin pojavili višji davki. Strateški svet za debirokratizacijo sedaj predlaga novo obdavčitev. Če bo predlog sprejet, se nam obetajo nižji davki.


 


DVE VRSTI OBDAVČITEV


Na področju nepremičnin poznamo 2 vrsti obdavčitev: dohodnina od dohodka na kapital – to plačamo, če prodamo nepremičnino, kjer pred tem nismo imeli prijavljenega stalnega bivališča vsaj 3 leta in obdavčitev pri oddajanju nepremičnin v dolgoročni najem.


 


OBETAJO SE NIŽJI DAVKI PRI PRODAJI


Od novega leta dalje so ti davki višji. Stopnja obdavčitve pri dohodnini od dohodka na kapital pri prodaji nepremičnin se je s 1. januarjem zvišala iz 25 na 27,5 odstotka. Tu gre za najvišjo stopnjo obdavčitve. Stopnje obdavčitve so sicer odvisne od tega, koliko let pred prodajo je bil posameznik lastnik nepremičnine. Strateški svet za debirokratizacijo zopet predlaga novo obdavčitev. Če bi bil predlog sprejet, se nam obetajo nižji davki. Najvišjo stopnjo obdavčitve bi namreč znižali na 25 odstotkov (lahko celo na 20 odstotkov). Poleg tega se je pojavil predlog, da dohodnine od dohodka na kapital ne bi več plačali po 15 letih (sedaj je ta meja pri 20 letih).


 


NIŽJI DAVKI TUDI PRI NAJEMNINAH


Nižji davki se nam obetajo tudi na področju najemnin. Še lansko leto je tu veljala 25-odstotna obdavčitev in 10-odstotni normirani stroški. S 1. januarjem 2020 so se te številke zvišale. Najemnine so obdavčene s 27,5- odstotnim davkom, normirani stroški pa so 15-odstotni. Strateški svet je podal 2 predloga: normirane odhodke bi s 15 odstotkov prestavili na 30 odstotkov, stopnjo dohodnine pa bi znižali nazaj na 25 odstotkov. Normirani stroški bi bili ukinjeni, pojavila pa bi se 15- odstotna obdavčitev dohodka od najemnin.


 


Če bodo torej te spremembe stopile v veljavo, nas čakajo nižji davki, zaslužki za najemodajalce pa bodo višji.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.