savinjske novice
Oglas
menu
Dijaki I. gimnazije v Celju so se odlično odrezali na Mednarodni matematični olimpijadi. V sredini je Mozirjan Jaka Vrhovnik, ki je prejel pohvalo za odlično reševanje nalog. (Foto: iz predstavitvenega videa po državah)  Dijaki I. gimnazije v Celju so se odlično odrezali na Mednarodni matematični olimpijadi. V sredini je Mozirjan Jaka Vrhovnik, ki je prejel pohvalo za odlično reševanje nalog. (Foto: iz predstavitvenega videa po državah)

Izjemen uspeh slovenskih dijakov na 61. Mednarodni matematični olimpijadi


Roman Mežnar


Dijaki I. gimnazije v Celju so bili del slovenske ekipe, ki se je udeležila 61. Mednarodne matematične olimpijade. Dosegli so največji slovenski uspeh do sedaj, saj se je ekipa uvrstila na 40. mesto med 105 državami. Del uspešne ekipe je bil tudi Mozirjan Jaka Vrhovnik.


 


LETOŠNJE TEKMOVANJE JE POTEKALO NA DALJAVO


Mednarodna matematična olimpijada je najstarejša in najprestižnejša izmed olimpijad v znanju, poteka pa vsako leto. Na njej redno sodeluje tudi slovenska ekipa s šestimi tekmovalci. Letošnje tekmovanje je bilo že 61. in bi moralo potekati v Sankt Peterburgu v Rusiji, vendar je zaradi pandemije novega koronavirusa potekalo na daljavo. Tekmovalci so reševali naloge v svojih državah pod nadzorom mednarodnih opazovalcev.


 


EKIPA PODRLA SLOVENSKI REKORD V ŠTEVILU TOČK


Letošnja slovenska ekipa je bila ponovno sestavljena iz šestih tekmovalcev, kar tri pa je prispevala I. gimnazija v Celju. Ekipa je bila najuspešnejša do sedaj, saj je znova podrla slovenski rekord v številu točk (117) in dosegla najboljšo relativno uvrstitev v zgodovini Slovenije. Osvojili so 40. mesto med 105 državami, kar je glede na zmagovalko Kitajsko in njen bazen talentiranih dijakov, velik uspeh. Jaka Vrhovnik iz Mozirja je bil član uspešne ekipe, katere člani so osvojili po eno zlato, srebrno in bronasto odličje, za svoje odlično reševanje nalog pa je Jaka prejel pohvalo.


 


MOZIRJAN JAKA VRHOVNIK BLESTI NA TEKMOVANJIH


Jaka, ki je četrtošolec in odličnjak celjske gimnazije, je že v preteklosti opozoril na svoje znanje iz naravoslovja. Leta 2018 se je uvrstil na Srednjeevropsko matematično olimpijado, ki je bila na Poljskem. Istega leta je bil na državnem tekmovanju iz matematike med »kajuhovci«, ki so se izvrstno odrezali, saj so kar štirje njihovi dijaki osvojili vse točke in postali državni prvaki ter tako prejeli zlato priznanje in 1. nagrado. Leto kasneje si je na državnem tekmovanju iz fizike v Mariboru zanesljivo prislužil zlato priznanje in nagrado.


 


 

MehaM
Oglas
Poplave 2023
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.