banner-728-90
Oglas
menu
Pri tako visokem dosežku ni manjkal niti šampanjec in obvezno fotografiranje za spomin. (Foto: osebni arhiv udeležencev)  Pri tako visokem dosežku ni manjkal niti šampanjec in obvezno fotografiranje za spomin. (Foto: osebni arhiv udeležencev)

Štirje Zadrečani v ekspresnem tempu na triinpol tisočak


Marija Lebar, 4.10.2020 18:53:00

Štirje vztrajni Zadrečani so se povzpeli na 3510 metrov visoki Hochfelier, najvišji vrh Zillertalskih Alp, ki ležijo na območju Avstrije in Italije. Podvig je še toliko bolj presenetljiv, saj so za celotno pot, vzpon na vrh in povratek domov potrebovali le 25 ur.


 


PRAVI ČAS ZA PODVIG


Tomaž Farkaš (51 let), njegov sin Blaž Farkaš (28), Tomaž Robida (31) in Zdenko Štrukelj (53), vsi štirje člani Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno ob Dreti, so o vzponu razmišljali že nekaj časa. Končno je le napočil termin, ki so ga izbrali za uresničitev svoje okoli 400 km dolge poti in 12 ur dolgega vzpona.


 


PREKO TREH DRŽAV


Iz Šmartnega ob Dreti so se z osebnim avtom podali zanimivi in zahtevni pustolovščini naproti. Kratek postanek na Jesenicah, nato pa čez karavanški predor v Avstrijo. Pot so nadaljevali preko Dravske doline proti Spittalu, nato so krenili proti Lienzu in od tam čez italijansko mejo. Njihovo izhodiščno mesto je bilo Sterzing, kjer se je pot odcepila v dolino Val di Vizze, od tam na prelaz Passo di Vizze, kjer so na višini 1.700 m.n.v. parkirali.


 


ZGODNJI ZAČETEK VZPONA


Vzpon so pričeli ob 5. uri zjutraj. Sledili so oznakam za kočo pod Hochfeilerjem - »Hochfeilerhutte«. Pot v začetku poteka skozi gozd, na višini okoli 2.000 metrov se gozd začne redčiti, nekaj višinskih metrov je pot obdana z grmičevjem. S travnatih pobočij, ki so jih prečili dobrih 200 metrov više, so se že lahko ozrli na okoliške gore, del ledenikov in ledeniških slapov. Do višine 2.700 metrov so imeli dober tempo in prišli do odcepa za Hochfeilerhutte celo 20 min pred markiranim časom. »Kočo smo zaobšli, ker smo se bali, da bo vrh predčasno zabit z meglo. Na višini okoli 2.900 m krajša pavza, kjer smo že razmišljali, da smo presegli višino Triglava,« pripovedujejo.


 


NEPOPISNO VESELJE NA VRHU


Teren se višje spremeni in naklon se izdatno poveča, zato so hitro pridobivali višinske metre. »Na višini okoli 3.100m je bilo že jasno, da smo le že malo višje, tempo hoje smo zmanjšali; prav tako smo imeli naš cilj bolj ali manj že na očeh. Po približno šestih urah hoje smo prispeli na vrh, kjer smo se v izjemnem razpoloženju zadržali kar dobro uro, nato po isti poti nazaj proti izhodišču.« Na vrhu so razvili slovensko zastavo z napisom »Zadrečan« in majico z napisom svojega gasilskega društva. Pri tako visokem dosežku ni manjkal niti šampanjec in obvezno fotografiranje za spomin.


 


na-vrhu


Po približno šestih urah hoje so prispeli na vrh. (Foto. osebni arhiv udeležencev)


 


VREME KOT NAROČENO ZA RAZGLEDE


Vrh je med gorniki zelo priljubljen, zato je bilo tam več skupin, a nobenih drugih Slovencev. Ta dan je postregel z izjemnim vremenom, zato so lahko uživali ob pogledu na del slovenskih gora, Visoke Ture z Grossglocknerjem, velik del Dolomitov nad Cortino dAmpezzo, le Mont Blanc je bil ovit v meglo. Vrnili so se do izhodišča, nato jih je čakala še vožnja domov. Za celoten podvig so potrebovali le 1 dan in 1 uro.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.