banner-728-90
Oglas
menu
 "Latte art" s čebelico naj vas ob mednarodnem dnevu kave spomni, da je kava z medom bolj zdrava od tiste s sladkorjem. (Foto: ČZS)

Ob mednarodnem dnevu kave pijmo kavo z medom


NK, 2.10.2020 11:37:00

Čebelarska zveza Slovenije je pobudnik projekta »Pijmo kavo in čaj z medom«, ki spodbuja Slovence k uživanju kave in čaja z medom slovenskih čebelarjev. Ob mednarodnem dnevu kave se tako zdi primeren trenutek, da javnost zopet opomnijo, zakaj je med odlično nadomestilo sladkorju - tudi pri sladkanju kave.


 

Čebelji pridelki in izdelki slovenskih čebelarjev so izredno cenjeni. Zaradi vse hitrejšega in stresnega načina sodobnega življenja je med v prehrani ljudi še toliko bolj pomemben. 


ALI TUDI VI UŽIVATE KAVO IN ČAJ Z MEDOM?


Več o tem, zakaj je priporočljivo kavo in čaj sladkati z medom, pa Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh.: »Najprej se vprašajmo, kaj se zgodi, če čaj in kavo sladkamo z navadnim belim sladkorjem. V tem primeru bosta prebava in presnova sladkorja iz obeh napitkov potekali tako, da bo telo jemalo obstoječe zaloge mineralov za razgraditev tega sladkorja. Če pa sladkamo čaj ali kavo z medom, ne bomo osiromašili telesa z odvzemanjem mineralov, kajti med ima sam dovolj mineralov, ki so potrebni za njegovo razgradnjo. Pravzaprav ima dovolj velike količine najrazličnejših mineralov, ki so vrh vsega v pravilnem medsebojnem razmerju, da presežek tega mineralnega prepleta lahko telo uporabi za druge presnovne namene. Vendar pa sladkanje z medom zahteva več pozornosti kot preprosto umešanje belega sladkorja v vroč čaj ali kavo. Vedeti namreč moramo, da izgubimo večino prednosti medu, če ga vmešamo v vroč čaj in kavo. To pomeni, da moramo oba napitka ohladiti na največ 40°C. V tem primeru bosta čaj in kava, sladkana z medom, ohranila vse, kar je v medu, in neprimerno bolj bosta koristna za telo, saj bomo na tak način poleg mineralov v telo vnesli tudi vitamine in encime kot biokatalizatorje prebavnih in presnovnih procesov.«


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.