banner-728-90
Oglas
menu
Novi potrjeni jamarji in jamarski pripravniki (z leve): Benjamin Lap, Tilen Podkrižnik, Filip Kuntu, Filip Solar in Mateja Solar. (Foto: Maks Petrič)  Novi potrjeni jamarji in jamarski pripravniki (z leve): Benjamin Lap, Tilen Podkrižnik, Filip Kuntu, Filip Solar in Mateja Solar. (Foto: Maks Petrič)

Topolški jamarji uspešno opravili jamarski izpit v Hudi luknji pri Velenju


Maks Petrič, 2.10.2020 11:00:00

Štirje člani Šaleškega jamarskega kluba Podlasica Topolšica so opravili republiške izpite Jamarske zveze Slovenije za naziv jamar in jamar pripravnik. Izpiti so potekali v Hudi luknji pri Velenju. Pred tem so veliko trenirali in se učili, predvsem v jamah, kjer so med raziskovanjem pridobivali izkušnje in informacije, katere veščine morajo obvladati, da pridobijo naziva. Za pripravnike so letos prišli na vrsto Tilen Podkrižnik, Mateja Solar in Benjamin Lap. Izpit za jamarja sta opravljala Filip Kuntu in Filip Solar.


 


DOSEGEL BIVAK NA -180 METROV


Tilen Podkrižnik se je z jamarji srečal na Metuljevih dnevih v Topolšici, kjer so predstavljali klub. Ob priložnosti so ga povabili v Veternico, kjer je doživel prvi stik z jamo. Po enem treningu vrvne tehnike pred Snežno jamo na Raduhi so ga že vzeli na raziskovalni tabor Vodotočnik. S predsednikom kluba Maksom Petričem sta raziskovala Svižčevo popacanko, kjer sta po Tilnovi zaslugi prišla do konca. Čeprav ga je moral čez eno ožino vleči ven, ni obupal, ampak je nadaljeval svojo jamarsko pot s svojimi dvanajstimi leti. Od takrat dalje je najbolj aktiven član in raziskal je že kar nekaj jam. Friderikovo okno je njegova prva jama, ki jo je sam izmeril in nato sestavil načrt jame. Zaradi zanimanja za izdelavo zapisnikov je v klubu dobil naziv pomočnika katastra. Raziskuje že v bolj zahtevnih jamah, kot je Brezno presenečenj, in to leto je dosegel bivak na -180 metrov. Tako se je pridno pripravil in uspešno opravil izpit za jamarskega pripravnika.


 


VSESTRANSKO AKTIVNA V KLUBU


Mateja Solar se jim je pridružila na pohodu v spomin Rajka Bračiča na Moličko planino leta 2015. Prve jamarske korake je začela v Železni jami. Kar kmalu so se s pridobljenim znanjem vrvne tehnike z njo spuščali že v Rakunovo brezno. Od takrat je v klubu vsestransko aktivna. Bili so dvakrat na Madžarskem, Budimpešti in Blatnem jezeru, Bolgariji in Romuniji. Letos pa je dozorela odločitev, da opravi še izpit za jamarskega pripravnika. Tako so se pričele intenzivne priprave in na koncu jo je skrb za znanje prve pomoči držala še vso noč pokonci. To leto jim je namreč zmanjkalo časa, da bi izvedli klubski tečaj prve pomoči. Toda vsi so verjeli vanjo in tako je tudi ona uspešno opravila izpit.


 


TRENIRAL NA POLETNIH JAMARSKIH TABORIH


Benjamin Lap je nova moč pri Jamarskem klubu Kamnik. Spomladi se je JK Topolšica pridružil na treningih in njegova volja do raziskovanja jam je botrovala, da je znanje hitro srkal vase. Veliko je treniral na poletnih jamarskih taborih, saj se je udeležil tako raziskovalnega tabora na Korošici kot tudi tabora na Veliki planini. Že se nadejajo veliko skupne družbe med raziskovanjem.


 


STREMIJO PO TEŽJIH JAMARSKIH PODVIGIH


Filip Solar se je klubu pridružil leta 2014 pri komaj štirinajstih letih. Prve korake so naredili v Železni jami in kar kmalu so se spustili v Osoletovo jamo. Nato so preživeli kar nekaj časa ob ognju in kopanju Dihalnika Keramika. Pridno je obiskoval jame in pridobival potrebno znanje, ki ga potrebuje vsak dober jamar. Nato ga je bolezenski vrag za celo leto iztrgal iz družbe kolegov. S pomočjo jeklene volje se je vrnil in že so merili novo jamo z imenom Brlog bratov Solar. Skoraj je zmanjkalo časa, da bi ponovili vse, kar se je naučil v teh šestih letih jamarske poti. Sedaj pa že stremijo po težjih jamarskih podvigih.


 


NEPOSREDEN NASKOK NA NAZIV JAMAR


Filip Kuntu je jamar iz Maribora, ki se je med hojo po hribih spraševal, kaj se nahaja pod to skorjo zemlje in kamenja. Ko se je seznanil z jamarji, so skupaj najprej očistili Mornovo zijalko, nato so ga peljali v Lokoviško jamo, da je videl tudi lepšo stran tega, kar se skriva pod hribom. Hitro se je učil in skupaj so raziskali že kar nekaj koščkov podzemlja. To, da je končal študij medicine, jamarjem veliko pomeni. Članu kluba Žigu je njegovo znanje prišlo prav, ko mu je v Treh vhodih padel kamen na prst. Tako mu ga je strokovno oskrbel in lahko je počakal na planini do konca tabora. S poglobljenim in inovativnim razmišljanjem o jamarski tehniki in opremi, ki jo jamarji uporabljajo pri raziskovanju, bodo po Filipovi zaslugi v koraku s časom. Ker mu je osvajanje jamarskih veščin v preteklih letih šlo zelo gladko, se je odločil za neposreden naskok na naziv jamar, kar mu je več kot odlično uspelo.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.