banner-728-90
Oglas
menu
Na Kamniškem sedlu je že zapadel prvi sneg. (Foto: Matjaž Šerkezi)  Na Kamniškem sedlu je že zapadel prvi sneg. (Foto: Matjaž Šerkezi)

Slovenci rešujemo sezono v planinskih kočah


NK / PZS, 2.10.2020 6:00:00

Letošnja planinska poletna sezona se počasi zaključuje in kaže prve obrise ocene uspešnosti. Po ocenah Planinske zveze Slovenije so slovenske gore, poleg izkušenih planincev, letos privabile še več tistih obiskovalcev, ki se v preteklih letih niso odpravljali v gore. Tudi letos so bile najbolj obiskane koče v okolici Triglava, tam so Slovenci v poletni sezoni unovčili tudi največ turističnih bonov.


 


SEZONA V FINANČNEM SMISLU DOBRA NA RAČUN ENODNEVNIH GOSTOV


Poletna sezona se je konec septembra zaključila, a številne koče še imajo odprta svoja vrata. Letošnja sezona je bila drugačna, a vseeno dobra, kljub vsem črnim spomladanskim napovedim. Zaradi predpisov NIJZ so v kočah veljali posebni ukrepi. »Nočitev je bilo za četrtino manj kot pretekla leta, vendar je bila zaradi več enodnevnih gostov in njihove razmeroma dobre potrošnje, sezona v finančnem smislu dobra. Ne najboljša, a boljša od pričakovanj glede na spomladanske razmere. Predvsem dobra je bila v nekaterih višje ležečih sredogorskih kočah, kjer nekaj koč beleži celo izjemno dobro sezono, medtem ko je bila slabša v visokogorju, kjer so nekatere koče beležile polovico manj nočitev glede na pretekla leta,« je povzel strokovni sodelavec na PZS Dušan Prašnikar


 


VEČ NOČITEV V KOČAH OB SLOVENSKI PLANINSKI POTI


Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je bilo do vključno avgusta v planinskih kočah zabeleženih 25 odstotkov manj nočitev v primerjavi s preteklimi, zelo uspešnimi leti. Na zmanjšanje nočitev je vplivalo predvsem manjše število tujih gostov, kot tudi ukrepi, zaradi katerih so koče sprejele manjše število gostov glede na sicer spalne kapacitete. Dušan Prašnikar: »Ne glede na razmeroma velik padec nočitev so v planinskih društvih vseeno zadovoljni s sezono. Manj je bilo nočitev v visokogorskih kočah, kjer so nekatere beležile kar za polovico manj nočitev od preteklih let. K sreči se je letos povečal obisk in predvsem število nočitev v nekaterih sredogorskih kočah. Več je bilo nočitev v kočah ob Slovenski planinski poti, saj opažamo, da se je v letošnjem letu povečalo število oseb, ki so hodile po


tej naši prvi in najdaljši vezni poti.«


 


ZARADI KORIŠČENJA TURISTIČNIH BONOV V KOČAH VEČ NEIZKUŠENIH PLANINCEV


Letošnja sezona je posebna še zaradi nekaj pojavov. V kočah je bilo precej več enodnevnih gostov, v kočah in na splošno v gorah in hribih je bilo veliko število oseb, ki sicer ne zahajajo v planinski svet in opazno je bilo nekoliko večje trošenje za pijačo in hrano v planinskih kočah. Slovenski gost običajno poleg spanja porabi precej manj denarja v kočah v primerjavi s tujcem, v letošnjem letu pa v kočah opažajo, da so bili tudi domači gostje precej bolj »zapravljivi«. Oskrbniki so mnenja, da je v dobršni meri k temu vplivala možnost koriščenja turističnih bonov.


 


SMETI ODNESI V DOLINO


Pri PZS pozdravljajo dejstvo, da so se v letošnjem letu za obisk gora in hribov odločili tudi ljudje, ki sicer ne zahajajo v gorski svet. Vendar pa del »novincev« meče slabo luč na ostale obiskovalce gora. »Pri obisku koč in še posebno nočitvah se je pokazalo nerazumevanje posebnosti gorskega sveta in nerazumna pričakovanja ponudbe v kočah. Hkrati pa so bili ti novi gostje v gorah vidno slabše opremljeni ali pa niso znali opreme pravilno uporabljati. Po informacijah Gorske reševalne službe je bilo v letošnjem letu več reševanj zaradi nepoznavanja terena, neizkušenj in preseganja lastnih zmožnosti. Posebno pa je potrebno opozoriti na problem odpadkov in smetenja. Zaradi novih gostov, ki povečini ne poznajo etike obnašanja v gorah, je bilo bistveno več odpadkov v kočah in v določenih predelih tudi ob poteh. Obiskovalce gora, ki redno ali vsaj občasno obiskujejo gore, smo že navadili, da svoje smeti vzamejo s seboj v dolino. Nove obiskovalce bomo morali v prihodnjih letih ozavestiti tudi glede odnosa do narave, lastne opreme za varno hojo in predvsem vedenja o uporabi planinske opreme ter resničnih pričakovanj ponudbe v kočah,« je dodal Prašnikar.


 


 


RAZPIS ZA SANACIJO KOČ


Planinska zveza Slovenije si že vrsto let prizadeva, da bi pristojna ministrstva planinske koče in poti priznala kot del turistične infrastrukture, ki deluje v posebnih pogojih. »V zadnjih letih smo ta prizadevanja še povečali z organizacijo mednarodnega posveta s prikazom rešitev, ki jih imajo na tem področju v sosednjih državah. S predstavniki gospodarskega ministrstva se že dve leti pogovarjamo o objavi razpisa, ki bi bil namenjen ekološki in energetski sanaciji planinskih koč. Objava razpisa je bila že večkrat najavljena. Ob obisku ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška na Okrešlju smo ponovno dobili zagotovila, da bo razpis objavljen še v tem letu, takoj ko bo razrešeno tudi vprašanje o priznavanju lastnega deleža investitorja v obliki prostovoljnega dela, kot to omogoča zakon o prostovoljstvu. Aktivnosti v tej smeri so v teku in resnično upamo, da se uspešno zaključijo in da bo do objave razpisa prišlo,« je razložil podpredsednik PZS Miro Eržen.


 


VARNO JESENSKO POHAJKOVANJE


Vrhovi gora so ponekod že pokriti z belo tančico. Njihova podoba je nakazala, da v naše kraje počasi prihaja zima. Vremenska napoved sicer obeta lepo jesen, ki je vedno mamljiva za osamljene potepe po gorah, ki so v tem času najlepše. Ob tem pa moramo seveda poskrbeti tudi za svojo varnost. Zato naj ne bo odveč opomin, da se s snegom obiskovanje gora spremeni. »Dnevi so krajši, temperature nizke, pogosto jih spremlja tudi veter. Orientacijo nam lahko slabša megla, ki v popoldanskem času zakrije podobo planin in vršacev. Planinske poti so mokre, višje lahko že pokrite s snegom, ki razmoči zemljo in jo spremeni v blato na katerem korak tudi v najboljših planinskih čevljih ni več varen. Pozno popoldne so te zaplate snega, blata in moče že pomrznjene in prava past za zdrs. Če je možno, se jim izognimo. V nasprotnem primeru pa je nujno, da uporabimo primerno opremo - dereze in cepin. Seveda ju moramo znati uporabljati. V nahrbtnik moramo imeti dodatna topla oblačila, tanko kapo, rokavice zamenjajmo za debelejše. Če smo v poletnih dneh kdaj še lovili dan pri sestopu in čisto na koncu uspeli pridobiti nekaj svetlobe iz pametnega telefona, naj bo v jesenskem času naglavna svetilka obvezen spremljevalec v nahrbtniku. Izberimo si cilje, ki so nekoliko lažji glede na naše izkušnje in znanje,« k preudarnosti poziva strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.


 


PRVI SNEG ŠE POSPEŠIL ZAPIRANJE VISOKOGORSKIH KOČ


Večina visokogorskih koč se v teh dneh zapira, nekatere pa bodo ostale odprte predvidoma do vključno drugega vikenda v oktobru. Zaenkrat ostaja edina stalno odprta visokogorska koča Dom na Komni, do 18. oktobra bo odprt še Vodnikov dom na Velem polju. Pretežni del planinskih koč v sredogorju v oktobru preide na zimski čas poslovanja, kar za večino pomeni ob vikendih in praznikih.


 


Aktualne informacije glede koč so objavljene na spletni strani Planinske zveze Slovenije


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.