savinjske novice
Oglas
menu
Zmagovalno bučo je pridelal Janko Lovše, tehtala je kar 713 kilogramov. (Foto: FB Mozirski gaj Park cvetja)  Zmagovalno bučo je pridelal Janko Lovše, tehtala je kar 713 kilogramov. (Foto: FB Mozirski gaj Park cvetja)

Buča velikanka s 713 kilogrami podrla rekord Mozirskega gaja


NK


V Mozirskem gaju so že desetič pripravili tekmovanje za najtežjo bučo. Letošnja zmagovalka je celo porušila rekord Mozirskega gaja. Poleg omenjenega rekorda so postavili še en rekord in sicer v najtežji lubenici.


 


TEKMOVALCEV IZ TUJINE LETOS NI BILO


Zmagovalno bučo, ki je tehtala kar 713 kilogramov, je pridelal Janko Lovše, ki je poleg tega lastnik državnega rekorda z bučo, težko 794,5 kilograma. Mozirski gaj je že deset let član mednarodnega združenja gojiteljev buč velikank GPC (The Great Pumpkin Commonwealth). Tehtanje poteka po pravilih združenja, rezultati pa veljajo za uradne rekorde v svetovnem merilu, je povedal vodja parka Darko Bele. Tekmovanja so se pretekla leta udeležili tudi gostje iz Hrvaške, Srbije in Avstrije, ki je tudi sama članica GPC-ja, letos pa teh zaradi znanih razlogov ob širjenju novega koronavirusa ni bilo.


 


najtezja-buca


Najtežja buča na tekmovanju. (Foto: FB Mozirski gaj Park cvetja)


 


PONOVNO SLAVJE LASTNIKA PREJŠNJEGA REKORDA


Organizatorji so že pred samim dogodkom upali, da jim bo uspelo doseči nov rekord, morda preseči tudi državni rekord, vendar jim to ni uspelo. Dozdajšnji naslov za najtežjo bučo v Mozirskem gaju si je lastil Janko Lovše, ta je leta 2016 pridelal 697 kilogramov težko bučo, letos pa znova slavil s 713 kilogramov težko "velikanko". Drugo mesto je pripadlo 704 kilograme težki buči Uroša Fifolta, tretje mesto pa je osvojil Boštjan Pliberšek, ki je pridelal 435-kilogramsko bučo. Najtežjo lubenico na tekmovanju, ki je tehtala 69 kilogramov, je pridelal Uroš Fifolt in s tem podrl prejšnji rekord Janka Lovšeta iz leta 2017, ko je najtežja lubenica v Mozirskem gaju tehtala 60 kilogramov.


 


buce-v-vrsti


Buče velikanke si lahko ogledate do konca poletne sezone, ki bo 11. oktobra. (Foto: FB Mozirski gaj Park cvetja)


 


RAZSTAVA BUČ VELIKANK IN LESENIH SKULPTUR VSE DO 11. OKTOBRA


V naslednjih dveh tednih si bodo lahko dnevni obiskovalci Mozirskega gaja ogledali razstavljene buče in lesene skulpture, ki jih je izdelal Jernej Verbuč. "Velikanke" bodo v Mozirskem gaju na ogled vse do zaprtja poletne sezone, to je do 11. oktobra.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.