banner-728-90
Oglas
menu
Sonji veliko pomeni, da so bralci Savinjskih novic tudi pri tem glasovanju prepoznali njeno delo. Za vsak glas je hvaležna, pomeni pa ji, da dela dobro. Ob tem dobiva nov zagon. (Foto: BK)  Sonji veliko pomeni, da so bralci Savinjskih novic tudi pri tem glasovanju prepoznali njeno delo. Za vsak glas je hvaležna, pomeni pa ji, da dela dobro. Ob tem dobiva nov zagon. (Foto: BK)

Naj zdravstvena delavka Zgornje Savinjske doline je Sonja Robnik Herman


Benjamin Kanjir, 16.9.2020 6:08:00

V poletni akciji Savinjskih novic ste lahko bralke in bralci izbirali in na koncu s svojimi glasovi izbrali naj zdravstveno delavko ali delavca Zgornje Savinjske doline. Po preštetih glasovih se je izkazalo, da je prvi tovrstni laskavi naziv pripadel patronažni sestri Sonji Robnik Herman iz Zdravstvene postaje Mozirje.


 


Le kdo v tej dolini ne pozna strokovno usposobljene, vedno dostopne, nasmejane in topline polne patronažne sestre Sonje? Območje njenega delovanja je predvsem Občina Mozirje, zato so redki tisti občani in družine, ki bi jih Sonja ne poznala, obiskala po rojstvu otroka ali ob bolezni. Zase pravi, da je pri njenem delu, ki je bolj kot to poslanstvo, to dobrodošla prednost. Pravi, da je v teh časih privilegij, da lahko vedno vstopi v vsako gospodinjstvo, v vsako družino, pri tem pa je tudi vedno dobrodošla.


 


ODLOČITEV ZA POKLIC ZRASLA V OSNOVNI ŠOLI


Sonja pravi, da druge opcije, kot biti medicinska sestra, zanjo nikoli ni bilo. ”Morda zato, ker je bila takrat mama zelo bolna,” doda Sonja. Srednjo zdravstveno šolo je opravila v Slovenj Gradcu, višjo pa nato v Ljubljani. Prva služba je bila v celjski bolnišnici, na oddelku interne intenzivne nege. Po nekaj časa je šla na drug oddelek, na transfuzijo. Po tistem pa se je zaposlila tu, kjer je še danes. Ves čas na terenu, med ljudmi. Od takrat je že 33 let, od konca šolanja pa 37. Delo na terenu z veseljem opravlja. Vsako delo vzame za dobro.


 


DELO PATRONAŽNE SESTRE JE POVEZANO Z GLOBOKIMI ČUSTVI


”Lepo je, ko pride novo življenje, to je za družino vesel dogodek. Drugo pa je, ko pride bolezen. Trudim se pomagati, kolikor se največ da in olajšati zadeve. Ljudje potrebujejo takrat oporo. Bolnega spremljaš do konca in se trudiš olajšati bolečine. Takrat tudi svojci potrebujejo oporo,” doda Sonja. V teh desetletjih je dodobra spoznala mnoge družine. Ko vstopi skozi vrata, pozna marsikateri njihov problem, težavo, na drugi strani tudi veselje. Delo patronažne sestre je povezano z močnimi in globokimi čustvi. Sonja pravi, da ji je za vsakomur, ki odide, žal in ji je ob tem težko, saj ga je dobro poznala. Mimo tega ne more. S tem se mora vsakodnevno na svoj način spopadati. Pri tem pa doda: "Na drugi strani so otroci, ki mi dajo zagon. Vsakdo, ki pride na svet, ti da energijo, s katero lažje vse premaguješ.”


 


Nadaljevanje preberite v tiskani izdaji Savinjskih novic, ki izzide v petek, 18. septembra.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.