banner-728-90
Oglas
menu
Glavna skrb ravnateljev in ostalih zaposlenih v izobraževalnih ustanovah so ob začetku novega šolskega leta zagotovo predstavljali ukrepi v zvezi s preprečevanjem širjenja bolezni Covid-19. (Foto: Pixabay)  Glavna skrb ravnateljev in ostalih zaposlenih v izobraževalnih ustanovah so ob začetku novega šolskega leta zagotovo predstavljali ukrepi v zvezi s preprečevanjem širjenja bolezni Covid-19. (Foto: Pixabay)

V novo šolsko leto z neživljenjskimi ukrepi?


Tatiana Golob, 10.9.2020 12:58:00

Zgornjesavinjske šole sledijo navodilom, ki pa predstavljajo velik izziv


 


191.000 učencev in 73.900 dijakov po vsej Sloveniji je že stopilo v šolsko leto, zaznamovano s socialno distanco, maskami in še številnimi protikoronskimi ukrepi. V klopi zgornjesavinjskih šol je sedlo 1484 učencev, med njimi 151 prvošolcev. Ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so se 1. septembra v šole vrnili vsi, torej po modelu B. NIJZ bo potek pouka še naprej sooblikoval, priporočila šolam bo tedensko prilagajal glede na trenutne zdravstvene oziroma epidemiološke razmere.


 


STARŠI NAJ V ŠOLE NE POŠILJAJO BOLNIH OTROK


Otroci in šolniki so bili na svoja učna in delovna mesta pospremljeni s številnimi ukrepi, kot že omenjeno, z opozorilom, da se lahko ti večkrat spremenijo. Med osnovnimi ukrepi, s katerimi se morajo učitelji odločno spoprijeti, otroci pa sprijazniti, je nošenje mask na hodnikih in v skupnih prostorih, zagotavljanje ustrezne razdalje med učenci različnih oddelkov, malica pa bo potekala v učilnici. Obvezno je redno umivanje rok in zračenje prostorov, na kosilu je lahko istočasno samo omejeno število otrok. Za omogočanje izvajanja izbirnih predmetov je dopuščena možnost združevanja učencev iz različnih oddelkov v skupine. Ker so šole zaprte ustanove, na NIJZ opozarjajo na bistveno večjo možnost širjenja virusa v njih kot zunaj, zato je najpomembneje, da starši ne pošiljajo v šolo bolnih otrok.


 


ZA MASKE NAJ BI POSKRBELI TAKO STARŠI KOT VRTCI IN ŠOLE


Poleg tega je priporočljivo, da starši otroka že doma opremijo z masko, za dovoljšno zalogo mask na šolah pa naj bi poskrbele občine. Že sredi julija je vlada odločila, da morajo vrtci in šole na svoje stroške zagotoviti zaščitna in druga sredstva ter opremo za najmanj en mesec svojega delovanja. O tem je šolsko ministrstvo obvestilo obrambno ministrstvo pod katerega sodi uprava za zaščito in reševanje. Ker pa so se cene razkužil, rokavic in druge zaščitne opreme v času od epidemije zelo dvignile, ravnatelj ljubenske osnovne šole Samo Kramer opozarja, da to izobraževalnim ustanovam ustvarja nove težave.


 


Več preberite v tiskani izdaji Savinjskih novic, ki izide jutri, 11. septembra.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.