savinjske novice
Oglas
menu
Utrinek z regijskega preverjanja ekip prve pomoči na Rečici ob Savinji. (Foto: OZRK Mozirje)  Utrinek z regijskega preverjanja ekip prve pomoči na Rečici ob Savinji. (Foto: OZRK Mozirje)

Ob svetovnem dnevu prve pomoči priložnost za obnovitev znanja


NK


Svetovni dan prve pomoči je že dve desetletji priložnost za predstavitev znanj in veščin prve pomoči širši javnosti. Priznava pomembno vlogo nacionalnih združenj Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter drugih organizacij pri zagotavljanju usposabljanja iz prve pomoči po svetu, ker na ta način omogočajo ustreznejši odziv ljudi ob poškodbah ali boleznih.


 


Svetovni dan prve pomoči so prvič obeležili leta 2000, ko je 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa dalo pobudo za tovrstno praznovanje. Zamisel je bila kmalu sprejeta in uveljavljena v mednarodnem merilu. Leta 2003 je kar 115 nacionalnih organizacij Rdečega križa po vsem svetu obeležilo svetovni dan prve pomoči. To kaže na velik pomen širjenja znanja in veščin o prvi pomoči ter spodbujanja in osveščanja prostovoljcev po vsem svetu.


 


Vemo, da preprečevanje nezgod in obvladovanje prve pomoči nista le izraz solidarnosti, ampak ju je potrebno kot veščino za vsakodnevno rabo utrjevati z izobraževanjem in vzgojo na vseh ravneh, od osnovne šole naprej. Tema letošnjega svetovnega dneva prve pomoči je neposredno povezana s pandemijo, ki nas je opomnila, kako pomembna je skrb za varnost, da bi lahko pomagali pomoči potrebnim.


 


Verjetno se je marsikdo že vprašal ali bi vedel, kaj storiti, če se nekdo duši ali če bi otrok potreboval oživljanje? Poznavanje teh osnovnih korakov bi lahko rešilo življenje. Ob svetovnem dnevu prve pomoči bodo območna združenja Rdečega križa širom Slovenije na različnih dogodkih omogočila seznanjanje z osnovnimi postopki prve pomoči.


 

MehaM
Oglas
Poplave 2023
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.