banner-728-90
Oglas
menu
V oporo je lahko tako vsakdanja medčloveška kot strokovna pomoč. (Foto: Pixabay)  V oporo je lahko tako vsakdanja medčloveška kot strokovna pomoč. (Foto: Pixabay)

Število samomorov v Savinjski regiji višje od slovenskega povprečja


NK, 10.9.2020 6:31:00

Na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje so ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki ga vsako leto obeležimo 10. septembra, sporočili podatke iz regije. V letu 2019 je v Savinjski regiji zaradi samomora umrlo 53 oseb. Stopnja samomora (to je število samomorov na 100.000 prebivalcev) je v Savinjski regiji v letu 2019 znašala 20,6.


 


V sedmih letih, od leta 2013 do 2020, je v Savinjski regiji zaradi samomora umrlo 442 oseb, 361 moških in 81 žensk. Število umrlih je bilo v tem obdobju najvišje v letu 2017. Kot v celotni Sloveniji tudi v Savinjski regiji zaradi samomora moški umirajo več kot 4-krat pogosteje kot ženske.


 


»V vseh prikazanih letih je bil količnik samomora v Savinjski regiji višji od slovenskega povprečja. Kljub upadu količnika v zadnjih treh desetletjih Savinjska regija še vedno spada med regije, ki so s samomorom najbolj ogrožene. Tudi zato si v naši regiji že vrsto let prizadevamo za zmanjšanje števila samomorov in v ta namen na območni enoti Celje NIJZ od leta 2000 tudi povezujemo različne strokovnjake, ustanove, nevladne organizacije ter prostovoljce. Čeprav ljudem, ki so v stiski ali so samomorilni, vedno svetujemo, da poiščejo pomoč, je res tudi, da človek v hudi stiski pogosto ne vidi ne rešitve ne strokovnjaka, ki bi mu lahko pomagal, in zato ne išče pomoči. Zato je pomembno, da smo kot posamezniki v vsakodnevnih stikih pozorni na ljudi okoli sebe, bodisi doma, v šoli ali v službi. Bodimo pozorni vedno, kadar pri ljudeh opazimo brezup, nemir, nemoč, ko človek meni, da nikomur ni mar zanj in sam ni nič vreden. Jemljimo resno omenjanje smrti in samomora ter izjave kot na primer, 'najraje bi kar umrl' … 'saj je vse skupaj brez pomena' … 'ne zdržim več' … 'kar šel bi' ..., še posebej, če prej oseba ni govorila na ta način. Ob takšnih izjavah se ustavimo in prisluhnimo, povprašajmo človeka, kaj misli z njimi. Ni dovolj, da rečemo 'saj bo bolje', treba je zares prisluhniti in slišati. Spodbudimo človeka, da poišče pomoč in ga po potrebi k strokovnjaku tudi pospremimo je povedala prim. Nuša Konec Juričič, specialistka socialne medicine in javnega zdravja iz NIJZ, tudi strokovna vodja Svetovalnice za prvo psihološko pomoč Tu smo zate in vodja regionalne skupine za preprečevanje samomora na Celjskem.


 


V Savinjski regiji si že vrsto let organizirano prizadevajo za zmanjšanje števila samomorov. Poleg informiranja ter ozaveščanja in izobraževanj splošne in različnih strokovnih javnosti so uspeli razviti različne programe v podporo ljudem v stiski, ki so dopolnili obstoječe vire pomoči. Med njimi mladinski preventivni program To sem jaz s spletno svetovalnico, v kateri mladim v stiski svetujejo strokovnjaki že vse od leta 2001. Prav tako primer dobre prakse predstavlja svetovalnica Posvet Tu smo zate, namenjena odraslim v različnih stiskah, ki v Celju deluje od leta 2010 in je del mreže svetovalnic Posvet. Oba programa podpira tudi Ministrstvo za zdravje.


 


V Savinjski regiji so se v letih 2019 in 2020 vzpostavili tudi centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter centri za duševno zdravje odraslih v zdravstvenih domovih Celje in Velenje. Osebam z depresijo ali anksioznostjo so v podporo tudi tako imenovane psihoedukativne delavnice v vseh zdravstvenih domovih v Savinjski regiji in v vseh ostalih slovenskih regijah. Poleg teh so na voljo še delavnice za osebe, ki se soočajo s stresom, ter kratke delavnice za učenje tehnik sproščanja.


 


Centri so del mreže 25 centrov za duševno zdravje, ki se po Sloveniji ustanavljajo v okviru Nacionalnega programa za duševno zdravje. Z njihovim medsebojnim sodelovanjem ter približevanjem ljudem v skupnosti in odkrivanjem njihovih potreb lahko še okrepimo skrb za duševno zdravje posameznika, družine, ranljivih skupin prebivalcev in skupnosti.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.