banner-728-90
Oglas
menu
Zaradi njegove težnje po zdravem načinu kuhanja mu je mediteranska kuhinja prirasla k srcu. (Foto: osebni arhiv)  Zaradi njegove težnje po zdravem načinu kuhanja mu je mediteranska kuhinja prirasla k srcu. (Foto: osebni arhiv)

Kulinarično izročilo Mediterana na sodoben, še bolj zdrav način


NK, 5.9.2020 11:53:00

Igor Sajovic, kulinarični entuziast, kuhar in strokovnjak za mediteranske specialitete, je pred kratkim izdal kuharsko knjižico z naslovom Enostavno po mediteransko, v kateri lahko bralci najdejo enostavne recepte za hitro pripravljeno in okusno hrano. Recepti temeljijo na kulinaričnem izročilu mediteranskega območja – od Krasa preko Istre do Dalmacije – a so prikrojeni na Sajovicev način brez poseganja v njihovo bistvo.


 


PREVEČ ŠKODLJIVE HITRE HRANE


K pisanju knjige so avtorja, kot pravi sam, spodbudile prehranjevalne navade današnjega časa. Težavo vidi v uživanju škodljive hitre hrane, ki je vse prepogosto na naših jedilnikih in jo preveč pogosto uživajo tudi otroci. To lahko pripelje do prehranjevalnih in kasneje tudi zdravstvenih težav.


 


PODEDOVANA STRAST DO KUHANJA


Igor Sajovic že od nekdaj rad kuha za svoje domače in prijatelje in slednji so mu velikokrat ob pokušanju njegovih jedi govorili, da bi moral odpreti svojo restavracijo. To se je kasneje res zgodilo, čeprav nikoli ni bil profesionalni kuhar. Izhaja iz družine, v kateri je v vsaki generacijo nekdo izvrstno kuhal. Njegova babica Rozalija je svoje znanje in kuharske spretnosti v svojem času delila z s številnimi udeleženci njenih kuharskih tečajev, njegov oče Adolf pa se je že v 70. letih začel navduševati za mediteransko kulinariko, kar je kasneje nekako podedoval Igor. Že pred 30 leti je zbiral recepte, kuhal in preizkušal jedi, ki so takrat na celini veljale za eksotiko.


 


MEDITERANSKA ŽIVILA - BISERI ZA NAŠE ZDRAVJE


Zaradi njegove težnje po zdravem načinu kuhanja mu je mediteranska kuhinja prirasla k srcu, njene jedi je vzel za svoje. Trdi, da so ribe, morski sadeži, olivno olje, česen, paradižnik, fige in kvalitetno primorsko vino pravi biseri, ki koristijo našemu zdravju. S knjižico, ki jo je izdal v samozaložbi, bi rad spodbudil ljudi, da bi se večkrat odločili za pripravo in uživanje mediteranske hrane, predvsem pa, da bi ob njej spoznali, kako enostavni so mediteranski recepti.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.