banner-728-90
Oglas
menu
(Fotodokumentacija podjetja Plastika Skaza)  (Fotodokumentacija podjetja Plastika Skaza)

Sebastjan Kotnik iz Nazarij o novem Bokashi Organku 2 Ocean iz ribiških mrež


NK / Plastika Skaza, 8.9.2020 10:03:00

Plastika Skaza iz Velenja velja za podjetje, ki s svojimi inovativnimi idejami ustvarja nove, tehnološko napredne rešitve, s katerimi sledi misiji – reševanju planeta. Pogum, predanost ekologiji, agilnost, odzivnost, znanje in izkušnje so dokazali z razvojem novega produkta Bokashi Organko 2 Ocean, inovativni kuhinjski kompostnik, narejen iz recikliranih ribiških mrež


 


Nazarčan Sebastjan Kotnik, direktor razvoja in operativne kakovosti v podjetju Plastika Skaza, nam je predstavil kompetence ter znanja, potrebne za uspešen zagon novega produkta.


 


Na podlagi česa se je porodila ideja po novem produktu, ki je tako okoljsko obarvan?


Mediji včasih trdijo, da bi moral svet preživeti brez plastike, jo ukiniti, izločiti iz naših domov, kar še zdaleč ni in ne bo lahko, sploh pa ne potrebno. Vse, kar moramo storiti, je, da odslužene sintetične izdelke pravilno tehnološko »zavrtimo« in jim vdahnemo novo življenje, v novem okolju, za nove namene. In prav to smo storili z Bokashi Organkom 2 Ocean – mreže, ki so prvotno služile ribičem in po uporabi ogrožale živalske vrste in oceane, smo ponovno uporabili, da bi lahko neokrnjeno služile gospodinjstvom.


 


Bi lahko na kratko predstavili celoten postopek od ideje do izvedbe?


Ideja se je pojavila leto dni nazaj, ko smo na podlagi izpostavljene želje sklenili potrebna partnerstva s tehnološkim predelovalcem odpadnih surovin, iz katere je sestavljen Bokashi Organko 2 Ocean. Gre za prenovljen sintetični material PA (poliamid), ki je pred tem dolga leta delil okolje s svetovnimi morji. Sledilo je ogromno testiranj, tako v laboratorijskem kot realnem okolju. Na podlagi izsledkov smo večkrat korigirali materialne recepture, dokler ni posijalo sonce – v obliki uspešno in pozitivno zaključenih testiranj. Sledile so poskusne, t.i. testne, pa potlej še nulte serije, in sedaj smo pri koncu. Čaka nas prva velika serija, ki bo svet ugledala v mesecu oktobru 2020.


 


Katere materiale se dodaja in kakšen je postopek recikliranja ribiških mrež na splošno? Kako se ta postopek razlikuje od reciklaže »navadne plastike«?


Vse se začne z zbiranjem odpadnih ribiških mrež v pristaniščih, pri ribičih, pa tudi ladjedelnicah, ki vršijo obnovo ribiškega ladjevja. Mreže se nato pripelje v poseben obrat, kjer jih zmeljemo v drobne delce, velike približno 2 milimetra, nato pa sledijo postopki frakcij. Poenostavljeno bi lahko rekli, da ribiške mreže do določene mere »skuhamo«, torej de-polimeriziramo, nato pa odstranimo vse nečistoče (te kasneje uporabijo pri proizvodnji asfalta). Tako očiščenemu materialu dodamo dodatke, ki ga osvežijo (UV obstojnost, termo obstojnost, dodatki žilavosti), nato pa ga predelamo v granulat – v obliko, ki jo lahko predelamo z injekcijskimi brizgalnimi stroji.


 


organko-mreze


Novi Bokashi Organko 2 Ocean je izdelan iz odpadnih ribiških mrež. (Fotodokumentacija podjetja Plastika Skaza)


 


Kako se reciklat iz ribiških mrež po kvaliteti, sestavi in možnostih obdelovanja razlikuje od druge plastike?


Prednost certifikata, ki ga imamo za ta granulat, je dobesedno v tem, da z njim jamčimo, da je sintetični material pred uporabo v naših Organkih prej dolga leta grozil globinam morja. Gre za nevarnost, ki se je nahajala tudi več sto metrov globoko in je vseskozi polnila naše krožnike z morskim zlatom – v ribah in v morskih sadežih. Certifikat hkrati zagotavlja, da je materialu v celoti vrnjena vsa »tehničnost«, torej mehanske, kemijske in termične lastnosti, in se zato lahko zlahka kosa z novimi, ravnokar nastalimi materiali iz surove nafte.


 


Ali je celoten postopek recikliranja ribiških mrež in izdelovanja izdelkov iz granulata dražji ali cenejši od preostalih postopkov?


Gledano po strošku nastanka in po trenutni korona situaciji, v kateri se nahajamo, kjer surova nafta dobesedno kipi iz polnih skladišč od nizkih cen, se res težko kosa od preostalih postopkov, kar se cenovne dostopnosti tiče. A trdno smo odločeni, ne smemo več pridelovati samo nove plastike. Napočil je čas, da pravilno recikliramo že uporabljeno plastiko, jo de-polimeriziramo in pripravimo za ponovno uporabo.


 


Kako v podjetju vzdržujete konstanto pri kakovosti končnega produkta, glede na to, da gre za reciklat iz ribiških mrež?


Vsekakor samo pridobljen certifikat ne zagotavlja, da bo vsa sintetična masa iz reciklata vedno popolna. Zato imamo v podjetju laboratorij, znotraj katerega ob vsaki prispeli pošiljki izvajamo vzorčenje in podrobna testiranja, denimo indeksa tečenja materiala, barvnih lastnosti, UV obstojnosti in tudi mehanskih lastnosti. V ta namen koristimo tudi laboratorij na Fakulteti za tehnologijo polimerov v Slovenj Gradcu, katerega soustanovitelji smo. Skrbi, da bi materialne lastnosti preveč zanihale in odstopale, so tako odveč, saj zanje in za njihovo obvladovanje skrbimo pri nas, in sicer ves čas.


 


S kakšnimi izzivi se pri obdelovanju srečujete in kako jih rešujete?


Izzivi so povsem na mestu. So zdravi, ker nas ves čas spremlja misel, da živimo za naše poslanstvo – ne le, da predelujemo sintetične mase, temveč tudi, da izdelke, ki se jim končuje življenjski cikel, pravilno zberemo, jih predelamo, in s tem pridobimo sintetične mase za popolnoma nove izdelke. Posebna vloga v celotnem ciklu igra tudi certifikat FDA. Gre za dovoljenje za stik z živili, za kar se trudimo z vsemi močmi in blizu smo, uspelo nam bo!


 


organko-ocean


Naslednik Skazinega inovativnega izdelka Bokashi Organko, ki se med drugim ponaša tudi s prestižnim priznanjem Red Dot, bo luč sveta ugledal v oktobru. (Fotodokumentacija podjetja Plastika Skaza)


 


Projekt deluje precej drzno in pogumno, kakšno je vaše mnenje o tem?


Vsakdo lahko iz police ali iz skladišča nasuje nov »virgin« sintetični material in brizga izdelke povsem brez strahu, da bi se mu spremenile mehanske lastnosti in estetika. A pri nas je drugače. Hočemo izzivati in živeti drzno, zato se načrtno poglabljamo v, za nekatere, kočljiva področja recikliranja in regeneriranja odpadnih surovin. Seveda pa tega ne počnemo na slepo. Delujemo pripravljeni in dobro opremljeni z znanjem iz preteklosti. Kot dodatno potrditev pa dodajamo certifikate zunanjih institucij, za katerimi trdno stojimo. Na ta način z veseljem orjemo nova prostranstva recikliranja in skrbimo za čistejše okolje.


 


Kakšen je cilj, kdaj bo dovolj?


Ko postanemo »trendsetterji« na področju reciklatov, ko najdemo recepture za vse odslužene plastične izdelke. Čaka nas, torej, še veliko dela in močnih, drznih izzivov.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.