savinjske novice
Oglas
menu
Več kot 200 pohodnikov iz vse Slovenije je ob prijetnem sončnem vremenu prehodilo 14 km dolgo ravninsko pot. (Foto: Tone Tavčer)  Več kot 200 pohodnikov iz vse Slovenije je ob prijetnem sončnem vremenu prehodilo 14 km dolgo ravninsko pot. (Foto: Tone Tavčer)

200 pohodnikov po hmeljski poti v Spodnji Savinjski dolini


NK


Na zadnjo soboto v avgustu je vsako leto čas za pohod med spodnjesavinjskimi hmeljišči. Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je letos že 18. organiziral tradicionalni pohod po hmeljski poti.


 


Pričetek pohoda je bil pri Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu. Več kot 200 pohodnikov iz vse Slovenije je ob prijetnem sončnem vremenu prehodilo 14 km dolgo ravninsko pot, ki jih je vodila najprej do Dvorca Novo Celje, potem med hmeljišči do Ribnika Vrbje in naprej ob Savinji do Šempetra ter Rimske nekropole, ki so si jo lahko tudi ogledali. Iz Šempetra so se vrnili v Žalec, k prvi fontani piv na svetu, Fontani piv Zeleno zlato. Za tiste, ki jim je bil povratek prenaporen, so poskrbeli za prevoz z avtobusom.


 


Pohodnike so pozdravili župan Občine Žalec Janko Kos, hmeljarski starešina Vinko Zupanc ter princesa Janja Žagar. Ob poti so za udeležence pripravili okrepčila in osvežitev člani turističnih društev Petrovče, Vrba Vrbje in Šempeter. Spremljali so jih vodniki planinskih društev, ki so poskrbeli za varen korak in razdaljo med pohodniki. Po povratku so pri Fontani piv Zeleno zlato članice Etnološkega društva Hmeljarska vas iz Ponikve prikazale obiranje hmelja na star način. Pohodnikom so postregli "obirovsko malico" in pijačo, Izvirni muzikantje s Primožem Zvirom pa so z glasbo poskrbeli za dobro vzdušje.


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.