banner-728-90
Oglas
menu
Očitno gre hruška ob stari cesti med Radmirjem in Ljubnim nekomu zelo v nos. (Foto: ŠS)  Očitno gre hruška ob stari cesti med Radmirjem in Ljubnim nekomu zelo v nos. (Foto: ŠS)

Prejšnja Čonkava gruška posekana, sedanja polomljena


Štefka Sem, 31.8.2020 9:22:00

Na radmirskem polju, na neuradni meji med Radmirjem in Ljubnim ob Savinji je nekoč stala legendarna Čonkava gruška, hruška, za katero so vedeli vsi domačini. Če je bil to nekoč kraj, kjer so se »reševali« spori med Radmirci in Ljubenci in kraj, kjer so se srečevali zaljubljenci, tam njena prisotnost očitno ni več zaželena.


 


ŽE DRUGA UNIČENA HRUŠKA


Kdaj je bila posajena prva, ali pa jih je bilo več zapored, ni znano, je pa bila hruška legendarna že od nekdaj. Pred leti, natančneje leta 2008, so se našli zagnani domačini, ljubitelji zgodovine, ki so na istem mestu po več desetletjih ponovno posadili hruško in ob njej postavili klopco. Ker nekomu ni bila všeč, jo je kmalu zatem posekal, a se domačini niso dali in leta 2015 posadili novo. A zgodovina se ponavlja in letos so hruško, ki je lepo rastla, nepridipravi ponovno poškodovali in ji polomili veje. Sedaj je ob klopci le še ostanek drevesa, za katerega se ne ve, ali si bo opomoglo. Žalostno, da je drevo ob stari cesti nekomu tako napoti. Hruška je del lokalne zgodovine in bi lahko, če ne drugega, čez nekaj let dajala prijetno senco sprehajalcem.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.