banner-728-90
Oglas
menu
Originalni kamen z Lune sredi Vitanja. (Foto: Jože Miklavc)  Originalni kamen z Lune sredi Vitanja. (Foto: Jože Miklavc)

V Centru Noordung v Vitanju kamen z Lune


Jože Miklavc, 31.8.2020 9:03:00

Pred letom dni so se bralci Savinjskih novic, ki so bili izžrebani v nagradni igri, skupaj s sodelavci in vodstvom ekipe ustvarjalcev zgornjesavinjskega tednika odpravili na območje Slovenskih konjic, v Oplotnico ter Center Noordung v Vitanje. Poleg številnih zanimivosti, posnetkov vesolja ter modelov vesoljske tehnike, so v vesoljskem kulturnem središču v Vitanju lahko videli pomembna dela in literaturo našega pionirja vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Privabilo jih je tudi malo demonstracijsko vesoljsko plovilo Electra VR, model električnega letala na sončno energijo Pipistrel, v katerem »pilot« doživlja popolne efekte vožnje po vesolju.


 


Zgradba centra v obliki mega vesoljske ladje Fot


Zgradba centra je v obliki velikanske vesoljske ladje. (Foto: Jože Miklavc)


 


V VITANJU BAZALT Z LUNE


Pred kratkim pa so v zdaj že svetovno znani stavbni maketi »vesoljske ladje« postavili razstavo novih dognanj iz vesolja. Med njimi je najbolj privlačen originalni kamen bazalta, zemeljske mase 120 gramov (del 8 kg kamnine), ki so ga astronavti prinesli z Lune v okviru misije Apollo 17. Eksponatu se je mogoče približati in ga opazovati le čez stekleno zaščitno prizmo. V tem času si razstavo z zanimanjem ogledujejo obiskovalci iz vse Slovenije ter številni turisti iz bližnje in daljne tujine.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.