banner-728-90
Oglas
menu
Jabolcna torta z ajdo, skuto in medom. (Foto: czs.si)  Jabolcna torta z ajdo, skuto in medom. (Foto: czs.si)

Kuharski natečaj Izvirni slovenski medeni meni


NK, 29.8.2020 11:52:00

Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu v sodelovanju z Gostiščem pri čebelici (Brdo pri Lukovici) razpisuje kuharski natečaj z naslovom Izvirni slovenski medeni meni.


 


V letu 2021 bo Slovenija dobila naziv Evropska regija gastronomije (ERG). Pri načrtovanju jedi z medom lahko gradimo iz naše prehranske dediščine ali pa na teh osnovah ustvarjamo nove kreativne rešitve. V naslednjem letu se zato ponuja priložnost, da vtkemo med tudi v pripravo naših, predvsem razpoznavnih jedi.


 


Zato smo se odločili za natečaj, ki naj bi nam posredoval enega ali več menijev z jedmi, ki bodo pripravljene z medom. Jedi v tem meniju naj bodo načrtovane iz različnih prehranskih sestavin iz lokalnega in regionalnega okolja (zaželene so sestavine oziroma jedi iz shem kakovosti), upoštevajo naj se letni časi in verige lokalnih dobaviteljev. Poseben poudarek je na inovativnosti, ki izvira iz lokalne ali regionalne prehranske dediščine.


 


Meni sestavljajo naslednji krožniki oziroma hodi:


1. Hladna predjed


2. Topla glavna jed


3. Sladica


 


KDO SE LAHKO PRIJAVI NA NATEČAJ?


Na natečaju lahko sodelujejo že izučeni kuharji ali ljubiteljski kuharji, dijaki srednjih in študentje višjih in visokošolskih programov gostinske in turistične stroke, kulinarični blogerji in pisci kulinarične literature. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi en medeni meni, sestavljen iz 3 krožnikov ali hodov. Medeni meni lahko pripravi en tekmovalec ali do trije tekmovalci v kreativni skupini. Rok za prijavo in oddajo receptur je 30. september. Potrebno je poslati prijavo z recepturami in lastnimi fotografijami jedi. 


 


To lahko opravite po klasični pošti (Čebelarska zveza Slovenije, Brdo pri Lukovici 8, 1225 Lukovica s pripisom Za natečaj »IZVIRNI SLOVENSKI MEDENI MENI«) ali po elektronski pošti na naslov: tanja.magdic@czs.si.


 


POTEK OCENJEVANJA 


Prispele jedi bo vrednotila in ocenila strokovna komisija, ki jo je imenoval organizator in je sestavljena iz strokovnjakov s področij etnologije, prehrane, živilske tehnologije in oblikovanja:


- Zasl. prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in zgodovinar umetnosti, predsednik komisije,


- Viš.pred.mag. Marlena Skvarča, strokovnjakinja s področja živilstva in gastronomije, članica komisije in


- Marija Arh Ivanšek, profesorica praktičnega pouka na Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici, članica komisije.


 


POTEK TEKMOVANJA IN RAZGLASITEV REZULTATOV


Na podlagi prejetih prijav, receptur in fotografij jedi bo strokovna komisija najkasneje do 14. oktobra izbrala 3 finaliste. Temu bo, predvidoma 29. oktobra, sledilo tekmovanje v Gostišču pri čebelici , kjer se bodo finalisti v živo pomerili v kuhanju prijavljenega menija. Strokovna komisija bo nato razglasila zmagovalca in ostale nagrajence. Zmagovalni meni bo del redne ponudbe Gostišča pri čebelici, seveda ob stalni navedbi avtorja menija.


 


NAGRADE


1. mesto: Predstavitev v kulinarični reviji Pet zvezdic, velika košarica medenih dobrot in kosilo za 6 oseb v Gostišču pri čebelici


2. mesto: Srednja košarica medenih dobrot in kosilo za 2 osebi v Gostišču pri čebelici


3. mesto: Mala košarica medenih dobrot in kosilo za 2 osebi v Gostišču pri čebelici


 


Vprašanja povezana z razpisom lahko pošljete Tanji Magdič po elektronski pošti tanja.magdic@czs.si.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.