banner-728-90
Oglas
menu
Županja Katarina Prelesnik: »Trudimo se, da naši obiskovalci kljub zelo drugačni situaciji odhajajo od nas zadovoljni.« (Foto: ML)  Županja Katarina Prelesnik: »Trudimo se, da naši obiskovalci kljub zelo drugačni situaciji odhajajo od nas zadovoljni.« (Foto: ML)

V Solčavi še vedno računajo na izvedbo občinskega praznovanja


Marija Lebar, 30.7.2020 6:04:00

V začetku avgusta imajo v Solčavi občinsko praznovanje. Vsako leto dogajanje posvetijo eni od pomembnih tematik lokalnega območja. Ukrepi za preprečitev širjenja covid-19 se odražajo tudi v življenju lokalne skupnosti. Kaj so lahko kljub temu postorili, nam je povedala županja Katarina Prelesnik.


 


- Bliža se vaš občinski praznik. Mnoge občine so slovesnosti odpovedale, kaj pa pri vas?


Vsako obdobje zaznamujejo dogodki, ki vplivajo na življenje in delo vsakega izmed nas in širše skupnosti. Koronavirus je zarezal v naše vsakdanje življenje. Prilagajanja so potrebna na vseh področjih, tako zasebnega kot javnega življenja. Temu je potrebno prilagoditi tudi dogodke v naši lokalni skupnosti. Osrednji dogodek je praznovanje občinskega praznika občine Solčava, ki bo v letošnjem letu potekal v znamenju kmetijstva in samooskrbe. Samooskrba postaja v luči dogodkov, ki smo jim priča v zadnjem času, vse bolj pomemben dejavnik za preživetje skupnosti na podlagi lastnih potencialov.


 


- Odpovedati ste morali dogajanje ob tradicionalni prireditvi Dnevi turizma na Solčavskem. Kako kaže s septembrskim Festivalom Bicka?


Res je, da je odpadel osrednji turistični dogodek v mesecu juliju, to pa ne pomeni, da se na Solčavskem nič ne dogaja. V občinski dvorani je na ogled novo postavljena razstava rokodelskih izdelkov naših občank in občanov. Odprte so tudi druge stalne razstave v obratovalnem času. Udeležiti se je mogoče delavnic, ki jih ponujajo rokodelci, na primer delo z volno. Turistični ponudniki se trudijo, da svojim gostom nudijo še več, sploh pa je neomejeno možnosti za spoznavanje naravne in kulturne dediščine območja. Festivala Bicka še nismo odpovedali, vsekakor upamo, da ga bomo izvedli v obliki, ki bo prilagojena razmeram v zvezi s covidom-19 v mesecu septembru.


 


- Solčavsko je znano turistično območje. Kako se tukaj odražajo omejitveni ukrepi?


Vsekakor je turizem ena izmed najbolj prizadetih panog. Turistične prireditve so velika popestritev za obiskovalce, tako za tiste, ki preživijo svoj oddih na Solčavskem več dni, vse več pa je tudi takih, ki Solčavsko obiščejo izključno zaradi teh prireditev. Kot rečeno, potrudili se bomo, da bomo kakšno prireditev vendarle izpeljali v prilagojeni obliki.


 


- V času prepovedi je bilo veliko kršitev premikov med občinami – zlasti obiskovalcev od drugod. Po omilitvi ste obiskovalce ponovno povabili na ogled zanimivosti in lepot. Imate primerjavo obiskov lani in letos?


Kot kaže, bo obisk v poletnih mesecih tudi letos dober. Če so lani prevladovali tuji gostje, so v letošnjem letu večinoma domači. Zasedenost pri ponudnikih je dobra, tudi podatki obiskovalcev Krajinskega parka Logarska dolina kažejo na dober obisk dnevnih gostov.


Trudimo se, da naši obiskovalci kljub zelo drugačni situaciji odhajajo od nas zadovoljni. Naša narava še vedno ponuja možnost sprostitve v čistem naravnem okolju. Vsak obiskovalec lahko najde svoj mirni kotiček, kjer vsaj za hip pozabi na vsakodnevne težave. Tudi turistični ponudniki se trudijo, da je obiskovalcem pri nas lepo in da se bodo še vračali.


 


Nadaljevanje pogovora preberite v tiskani izdaji Savinjskih novic, ki izzide jutri.


 

Savinjske novice
Oglas
-->
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.