banner-728-90
Oglas
menu
Dobro razpoložen ob saditvi je bil tudi plemič Konrad I. Vrbovski. (Foto: JM)  Dobro razpoložen ob saditvi je bil tudi plemič Konrad I. Vrbovski. (Foto: JM)

V Vrbovcu posadili vnukinjo potomke najstarejše trte na svetu


Jože Miklavc, 24.7.2020 9:01:00

Ob skali gradu Vrbovec so slovesno posadili vinsko trto, vnukinjo slavne »babice« – trte z mariborskega Lenta. Sajenec je Občini Nazarje podaril župan občine Mozirje Ivan Suhoveršnik, gospodar potomke najstarejše trte na svetu, ki uspeva v Mozirskem gaju.


 


NOVA ZNAMENITOST VRBOVCA


Trta je našla častno mesto v imenitnem okolju gradu, kar bo še ena privlačna znamenitost Vrbovca. V sodelovanju z vinogradnikom Mihaelom Fajfarjem za potrebe promocije te turistično etnografske znamenitosti in občine pred tem ustvarili grajsko vino, modro frankinjo. Na prešernem dogodku so se zbrali nazarski župan Matej Pečovnik z občinsko upravo, nekateri svetniki, predstavnica Muzeja Vrbovec, plemič Konrad I. Vrbovški osebno ter drugi gostje.


 


trta


Ob skali gradu Vrbovec so posadili trs mozirske potomke najstarejše trte na svetu z Lenta. (Foto: JM)


 


POSADILI ŽLAHTNO VINSKO TRTO


Suhoveršnik je omenil dobro sodelovanje med sosednjima občinama in županoma. Kot je dejal, gre nenazadnje za povezanost s trškim viničarjem občine Mozirje, ki skrbi za vinogradniški vrt v Mozirskem gaju in svoj največji vinograd modre frankinje v Zgornji Savinjski dolini, v Kolovratu. Po izjemnih uspehih pri pridelavi vin pa je znan po vsej vinorodni deželi Podravje.


 


FAJFAR OD ZDAJ TUDI GRAJSKI VINIČAR


Fajfarja so razglasili za skrbnika nazarske trte modre kavčine, grajskega in občinskega viničarja. Pri sajenju so si podali lopato župana, Fajfar in plemič Konrad. Trto pa so po obredni navadi zalili še z grajskim plemiškim vinom.


 

Savinjske novice
Oglas
-->
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.