banner-728-90
Oglas
menu
Ivo Milovanovič: »Če ni tekmovanj, ni mogoče primerjati in ocenjevati športnih dosežkov.« (Foto: JM)  Ivo Milovanovič: »Če ni tekmovanj, ni mogoče primerjati in ocenjevati športnih dosežkov.« (Foto: JM)

Pogovor z Ivom Milovanovičem: Športnik leta ZGS 2020 je odpovedan


Jože Miklavc, 20.7.2020 8:08:00

Ivo Milovanovič, Celjan iz Ljubljane, je pred poldrugim desetletjem pognal nove korenine v Mozirju, v Kolovratu, ki je del Ljubije. Povezal je vodilne ljudi v občinah, prepričal nekaj ključnih podpornikov športa in pritegnil mnoge, ki cenijo športne zanesenjake in njihove napore k vse višjim ciljem.


 


Pred štirimi leti je postavil na noge sistem za nagrajevanje športnikov, Športnik leta Zgornje Savinjske doline. Ni bilo lahko, še vedno obstaja poslovno tveganje izvedbe zaključnih prireditev, a se je koncept dodobra umestil med nepovezana športna društva in klube. Sprejela ga je športna scena, občani sedmih občin pa so spoznali tudi Milovanoviča kot sposobnega, odločnega in zavzetega športnega funkcionarja. Skupaj z ekipo strokovne žirije in svojih sodelavcev v projektu je namestil letvico zelo visoko. Zatišje po razglasitvi najboljših športnikov leta 2019 v začetku januarja 2020 ni trajalo dolgo. Ko bi naj vse steklo po že preizkušenih tirnicah, je šport in športnike, delo in običajno življenje, ustavil novi koronavirus. Zastal je šport, ustavil se je tudi mehanizem športnika leta.


 


V pogovoru z Milovanovičem smo izvedeli, da je po temeljiti presoji in pogovorih nesmiselno in preveč tvegano v tem letu izvajati že zastavljeno obliko spremljanja in prireditve, ki bi naj imela tokrat zaključek v športni dvorani v Nazarjah.


 


- Kakšna je vaša odločitev, ki ste jo sprejeli po posvetih na županski koordinaciji ter med poznavalci športa?


Glavni razlog, da je prišlo do premislekov in oklevanja s pričetkom priprav za izvedbo prireditve Športnik leta 2020 ZGS je dejstvo, da ni bilo in še ni športnih tekmovanj, tekmujejo le v redkih športnih panogah in tako športniki ali ekipe med seboj niso v enakopravnem položaju. Nekateri športi se odvijajo ali se morda še bodo v jeseni, drugi so dokončno odpovedani za letošnjo sezono.


 


- Je ocenjevati športne dosežke sploh možno in primerjati dosežke med konkurenti?


Nihče ne zna napovedati stanja in potek obolenj s koronavirusom. Ne stroka zdravstva in ne politika ne kažejo optimizma do korenitega izboljšanja stanja. Vse je preveč tvegano, bistvo pa je, če ni tekmovanj, ni mogoče primerjati in ocenjevati športnih dosežkov.


 


sportniki


Športniki leta 2019 Zgornje Savinjske doline ob slovesni razglasitvi v Lučah. (Foto: ML)


 


- V razgovorih z župani o prispevkih lokalne skupnosti po dosedanjem konceptu organiziranosti ste naleteli na različne poglede o tem. Kaj in kako bi naj po njihovem spremenili?


Predlogi s strani predstavnikov lokalne skupnosti v naših sedmih občinah potekajo v smeri iskanja modela, s katerim bi podprli financiranje temeljnih stroškov. Predvsem gre za organizacijo in izvedbo zaključne prireditve, ki bi naj ostala privlačna za gledalce in dostojna za nagrado najuspešnejšim športnikom. Predlog enega od županov je bil, da bi športnika prirejali na štiri leta. Predlog ni sprejemljiv, saj bi bili mnogi uspešni športniki med tem povsem spregledani.


 


- Tudi gospodarstvo, ki podpira projekt in predvsem odlične, vrhunske športnike, je doživelo pretres. Je tudi med sponzorji razmislek o opustitvi podpore? Če bi projekt izvajali z zaključno prireditvijo v januarja 2021, bi ga po mojem mnenju večinsko dosedanji in morda še novi pokrovitelji podprli. Vedno pa se lahko kdo temu odpove, saj se v kriznih razmerah spreminjajo interesi in prioritete. Dokler bo zdravo gospodarstvo verjelo v duh športnika in naše nadarjene športnike, naše soobčane, bo obstajal tudi sistem nagrajevanja v lokalni skupnosti.


 

Savinjske novice
Oglas
-->
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.