banner-728-90
Oglas
menu
Predstavniki Centra za duševno zdravje odraslih so predstavili namen novega programa pomoči in spremljanje duševnih bolnikov pri rehabilitaciji. (Foto: ML)  Predstavniki Centra za duševno zdravje odraslih so predstavili namen novega programa pomoči in spremljanje duševnih bolnikov pri rehabilitaciji. (Foto: ML)

V Velenju pričel delovati Center za duševno zdravje odraslih


Marija Lebar, 19.7.2020 20:04:00

V okviru Zdravstvenega doma Velenje je pričel delovati Center za duševno zdravje odraslih. V Sloveniji je predvidenih dvanajst takšnih centrov. Velenjski je bil ustanovljen lani novembra, z letošnjim junijem so pričeli z delom. Predstavniki centra so svojo dejavnost predstavili na kolegiju zgornjesavinjskih županov z namenom, da bi se informacija o njem in njegovem poslanstvu čim bolj razširila med prebivalstvom.


 


INTERDISCIPLINARNA OBRAVNAVA


Skupnostna psihiatrična obravnava (SPO) na regionalnem nivoju zagotavlja celostno skrb za osebe s hudimi in ponavljajočimi se duševnimi motnjami. Člani podpornega tima so psihiater, klinični psiholog, medicinska sestra, socialni delavec in delovni terapevt. Njihov namen je doseči varno in neodvisno življenje posameznika na primer po vrnitvi iz bolnišnice. Pomagajo pri rehabilitaciji in okrevanju ter preprečevanju ponovitve duševne bolezni. Osebam z duševno motnjo in njihovim svojcem skušajo zagotoviti vključenost in sodelovanje ter jim ponuditi uporabne informacije.


 


NE V AMBULANTI, PAČ PA DOMA


Za razliko od klasične ambulantne obravnave poteka SPO na terenu, pri pacientu doma. Ravno to pa bi utegnila biti ena od težav pri vključevanju v program. V razpravi so namreč župani izpostavili morebitno bojazen potencialnih uporabnikov SPO pred stigmatizacijo v okolju, pa tudi razlike v ruralnem in mestnem načinu življenja. Za širše informiranje bo center pripravil članek s predstavitvijo, občine pa ga bodo objavile v glasilih in na spletnih straneh.


 

Savinjske novice
Oglas
-->
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.